Hamarosan kifizetik az egészségügyi dolgozóknak a félmillió forintos juttatást

A kormány ígéretéhez híven meghálálja az egészségügyi dolgozók járvány idején tanúsított áldozatvállalását.

Magyar Nemzet
2020. 06. 14. 17:21
20200326 Budapest SOTE transzplantációs intézet A járóbetegeken koronavírus tesztet végeznek. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány korábbi ígéretéhez híven meghálálja az egészségügyben dolgozók járvány idején tanúsított áldozatvállalását, embert próbáló helyzetekben való helytállását, így július 1-jén bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást kap 160 ezer egészségügyi és egészségügyben dolgozó – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca hangsúlyozza: az ellenzéki sajtótermékekben megjelent álhírek az egyszeri bérkifizetés részleteiről nem értékelhetők másként, mint hangulatkeltésként, hogy kisebbítsék a jelentőségét annak, hogy Semmelweis-napra az egészségügyi ágazat szereplői ebben a rendkívüli juttatásban részesülnek.

A közlemény arra is kitér: az egészségügyi szolgáltatók dolga, hogy a juttatásra jogosult dolgozóik adatait továbbítsák, ezt nem a dolgozóknak kell megtenniük. Az egészségügyi dolgozók jutalmának kifizetési kérelmét – a bérkiegészítéshez hasonlóan – a szolgáltatók adminisztrációs rendszerén keresztül kell rögzíteni. Mivel a jutalomra mindenki csak egyszer jogosult – tehát akinek több jogviszonya van, illetve főállása mellett további jogviszonnyal rendelkezik, az is csak egyszer részesül a kifizetésben –, az átláthatóság és a többes juttatások elkerülése érdekében az adatokat dolgozónként szükséges rögzíteni. Ezt a jelentést az egészségügyi szolgáltatók végzik, ami nem jelentkezhet adminisztrációs többletteherként, hiszen már kialakult gyakorlatuk van az ehhez hasonló intézkedések végrehajtásában. A közfinanszírozott ellátást végző, de magánfenntartású szolgáltatók számára pedig ily módon nyílik lehetőség az egyszeri rendkívüli juttatás kifizetésére – teszi hozzá a minisztérium. Az intézkedés gördülékenységét az is jelzi, hogy a közel 11 ezer érintett szolgáltatóból pár nap alatt már háromezer adta le az igényét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek – húzza alá az Emmi.

Mint korábban lapunk is megírta: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere június elején jelentette be az egyszeri bérkiegészítést, amely 160 ezer embert érint. A tárcavezető kiemelte: Magyarország a többi országhoz képest lényegesen alacsonyabb megbetegedési és halálozási számmal sikeresen vizsgázott a járványkezelésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.