időjárás 18°C Aurél 2022. október 5.
logo

Karácsony Gergely nem módosíthat parkolási rendeletet

Nagy Orsolya
2020.06.18. 18:38
Karácsony Gergely nem módosíthat parkolási rendeletet

Önkormányzati törvénybe ütközik Karácsony Gergely főpolgármester november végén elfogadott parkolási rendelete – állapította meg a Kúria, ezért az július 1-jén nem lép hatályba. A főpolgármester még az ősszel az előterjesztésben azt javasolta, hogy ne lehessen kiszervezni a parkolóautomaták ellenőrzését alvállalkozónak. A Fidesz–KDNP képviselőcsoportja felhívta a Karácsony figyelmét arra, hogy jogilag nem megfelelő az eljárás, mert a törvény szerint csak a kerületek hozhatnak ilyen rendelkezéseket.

Az előterjesztéssel kapcsolatban nekem az a jogi véleményem, hogy ezt a rendelkezést, amit szeretnénk, mi jogszerűen nem tehetjük meg – mondta a Fővárosi Közgyűlés tavaly november 27-i ülésén felszólásában Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP képviselője a parkolásról szóló fővárosi vitában. Hozzátette: nem az előterjesztés tartalmával van kifogásuk, hiszen a II. kerületben – ahol korábban polgármester volt – hasonló a gyakorlat, hanem azzal, hogy ez a fővárosban jogilag lehetetlen.

– Az önkormányzati törvény 23. pontja kimondja, hogy a főváros területén a kerületi önkormányzat feladata a parkolásüzemeltetés. Tehát a kerületek üzemeltetnek, az üzemeltetésben a főváros nem hozhat kötelező szabályt a kerületek számára, a kerületek hozhatják meg – indokolt Láng, és az javasolta, vonják vissza az előterjesztést. Karácsony válaszában elmondta, hogy ők úgy értelmezték, hogy a fővárosnak megvan a kompetenciája arra, hogy a főváros egészére nézve rendeleteket alkosson ezen a területen is.

– Tulajdonképpen az önkormányzati törvényben szereplő passzus szellemiségét képviseljük, és nem ellentétes a törvénnyel, amit lépni akarunk. Arra pedig, hogy önkormányzati rendeletben mondjuk ki szerződések semmisségét, erre a polgári törvénykönyv ad lehetőséget. Meg vagyunk győződve arról, hogy amit teszünk, az nemcsak hogy politikailag helyes, de teljes mértékben jogszerű is, különben nem tennénk ilyen előterjesztést – érvelt álláspontja mellett a főpolgármester, és leszögezte: állnak a jogvita elé. A kormányhivatal a Kúria elé vitte az ügyet, amely ma kimondta: a főváros rendelete jogszabályba ütközik, ezért az önkormányzati módosítás 2020. július 1. napján nem lép hatályba.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta: november 27-én a fővárosi képviselők 18 igen szavazattal, 1 nem ellenében és 13 tartózkodás mellett fogadták el Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, amellyel több ponton módosították a parkolási rendeletet. A várakozásidíj-fizetés ellenőrzéséről szóló módosítás lényege, hogy az ellenőrzését, a pótdíj kiszabását és az erről szóló értesítés elhelyezését a járművön kizárólag a helyi önkormányzatokról szóló törvényben meghatározott szolgáltató végezhesse saját maga, azaz a vállalkozásba adás lehetősége nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.