Újabb hisztériakeltéssel próbálkozik a Karácsony vezette Városháza

Karácsony Gergely elhalasztotta a kormány és a budapesti vezetés közötti egyeztetések fórumaként ismert Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa soron következő ülését. A főpolgármester indoklása szerint a következő ülésre a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet sor. A hivatalos kommunikációból az látszik: a főváros vezetése támadásra készül, amikor az „önkormányzatok kivéreztetéséről” beszél.

2020. 06. 06. 6:50
null
A főpolgármester szörnyű elvonásokról beszél, a baloldali sajtó meg biztosítja neki a hátszelet Fotó: Teknos Forrás: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kezdeményezte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésének elhalasztását – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében. Karácsony azzal indokolta döntését, hogy szerinte a 2021-es költségvetés tervezete olyan mértékű elvonással sújtaná a települési, kerületi önkormányzatokat és a fővárost, amely Budapest fejlesztésével, sőt működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt. Karácsonyék szerint a helyzet feloldására a június 10-re szervezett, az önkormányzati szövetségek meghívásával tartandó belügyminiszteri egyeztetés adhat esélyt. – Így a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor – közölte a főváros.

Mint ismert, a kormány arra kérte a fontosabb szektorális, társadalmi, közhatalmi szereplőket, így például a pénzintézeteket és az önkormányzatokat is, hogy vállaljanak szolidaritást, járuljanak hozzá a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet megoldásához. Eddig a települési szinten beszedett gépjárműadó hatvan százaléka az államot, negyven százaléka a helyi önkormányzatot illette, ezután az adó száz százaléka az államhoz kerül 2020-ban és 2021-ben is. Ez átlagosan azt jelenti, hogy az önkormányzatok átmenetileg bevételeik 1,2 százalékát veszítik el, a budapesti kerületek esetében ez az arány 1,6 százalék. Ennek kapcsán a főpolgármester tegnapi Facebook-posztjában már „totális kivéreztetésről” írt, a témára pedig ráérzett a baloldali sajtó is. Az elfogulatlansággal nem vádolható Sváby András is ebben a témában kérdezi meg az ATV nézőit, a 444.hu, a Magyar Narancs és az Ezalényeg.hu összellenzéki álhírportál is sietett leközölni Karácsony Gergely véleményét.

A főpolgármester szörnyű elvonásokról beszél, a baloldali sajtó meg biztosítja neki a hátszelet
Fotó: Teknős Miklós

– Az álhírekkel szemben a parlamenthez beterjesztett jövő évi költségvetési javaslat azt tartalmazza, hogy az idei évhez képest 16 százalékkal emelkedik az önkormányzatok költségvetési támogatása, 739 milliárd forintról 857 milliárdra – közölte tegnap Orbán Balázs. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy elhalasztják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülését. Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Twitteren reagált az ülés elhalasztására, azt írta, hogy készültek a közös munkára, a párbeszédre, de el kell fogadják, hogy Karácsony Gergely lemondta a keddi eseményt új időpont ajánlása nélkül. Hozzátette: a kabinet mindenképp megoldást kíván találni a Lánchíd felújítására.

Az „önkormányzatok kivéreztetéséről” szóló történetet nemcsak az átmeneti elvonás mértéke árnyalja, hiszen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette: a kabinet tervei szerint egy kétszázmilliárdos hitelkeretet nyitnak meg a válság miatt megszorult önkormányzatok számára. Gulyás kiemelte: rájuk is szükség van a sikeres védekezéshez, a gazdaság újraindításához, és fontos, hogy szociális feladataikat is eredményesen tudják ellátni. – A kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, de a védekezésből szerény mértékben nekik is ki kell venniük a részüket – hangsúlyozta a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.