Űrállomásnak is elmegy majd a Déli körvasút megállóhelye

A Budapest Fejlesztési Központ tervei szerint a Közvágóhídnál találkozhatnak a helyi érdekű és az állami vasút vonalai

Forrás: magyarepitok.hu2020. 06. 23. 10:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelenföld és Ferencváros között (egyes szakaszokon két) új vágánnyal és három vadonatúj megállóhellyel bővül a vasúti hálózat a Déli körvasút fejlesztése révén. Ha elkészül a bővítés, a Déli körvasúton 10-15 percenként járhatnak majd a vonatok.

Átszállás nélkül érhetik Budafokot, Kelenföldet, Újbudát, az egyetemeket, de még a Soroksári utat és a Népligetet is az érdi, budaörsi vagy a kelet-pesti agglomerációból érkező utasok, ha a Közvágóhídnál találkozik a vasút a megújult HÉV-vonalakkal. A Déli körvasút fejlesztésének köszönhetően Kelenföld és Ferencváros között (egyes szakaszokon két) új vágánnyal és három vadonatúj vasúti megállóhellyel bővül a vasúthálózat, és az új vonalon 10-15 percenként járhatnak majd a vonatok.

A most induló fejlesztésnek köszönhetően a vasút sokkal versenyképesebbé válhat, így Budapest jelentős közúti forgalomtól és légszennyezéstől mentesülhet. A beruházás során az újbudai Nádorkertet és a metrókapcsolatot létrehozó Népligeti megálló mellett a Közvágóhídnál lesz a harmadik átszálló állomás.

A megálló üvegfalú utascsarnokának tartóelemei egy híd ívére hasonlítanak majd, a négy vágányhoz mozgólépcsők, liftek viszik az utasokat. A vágányok kialakítása később lehetőséget nyújt távolsági vonatok megállására is. Bár a fő utascsarnok és az utasváró létesítmények a Soroksári út nyugati oldalán helyezkednek el, közel a Művészetek Palotájához, a villamosmegállók és a később itt megvalósuló földalatti HÉV-megállóhely peronjai a Soroksári út keleti oldaláról is megközelíthetőek lesznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.