Eleonóra 2024. február 21.
logo

Üzleti érdek a marihuána legalizálása

Nagy Orsolya
2020.06.27. 06:50
Üzleti érdek a marihuána legalizálása

A marihuána veszélyes szer, nem szabad elindulni a legalizálásának az irányába – hívta fel a figyelmet Ferencz Orsolya, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum volt elnöke a kábítószer-ellenes világnap alkalmából rendezett konferencián.

Nem helyes az orvosi marihuána kifejezés, csak orvosi célra használható hatóanyagokat tartalmazó növény van – tisztázta a megtévesztő szóhasználatot Ferencz Orsolya, a józsefvárosi Fidesz–KDNP képviselőcsoport drogpolitikáját irányító önkormányzati képviselő. A drogliberalizációt hirdetők gyakran példaként hozzák fel a marihuána állítólagos gyógyító hatását, ám ezzel csínján kell bánni. Ferencz Orsolya a Magyar Nemzetnek példaként említette, hogy a kígyóméreg is tartalmaz gyógyításra alkalmas hatóanyagokat, mégsem dobjuk rá a kígyót a betegekre azért, hogy marásával gyógyítsa meg őket, hanem a mérgéből szakemberek bonyolult eljárások során kiválasztják a megfelelő mennyiségű hatóanyagot.

– Több száz molekulatípus van a marihuánában, amely különböző hatásokat fejt ki a szervezetre. A vadkenderben található számos előnyös hatás is, az emberi szervezetben számos receptor érzékeny az ilyen típusú cannabinoidokra, de

ez nem jelenti azt, hogy kontrollálatlanul, adott esetben génmódosítással megnövelt THC-tartalmú növényeket bárki elszívhat anélkül, hogy súlyos egészségügyi következményekkel nézne szembe

– hívta fel a figyelmet a KEF volt elnöke. Ferencz Orsolya hozzátette: azokban az országokban, ahol megvalósult a marihuána legalizálása, súlyos fejlődési rendellenességet tapasztalnak.

– Gyakoribbá váltak például a hasfalzáródási rendellenességek, amikor a babák belső szervei a hasüregen kívül találhatók. Az egészségügyi károk mellett megemelkedett a közúti balesetek és bizonyos bűncselekmények száma is – sorolta Ferencz Orsolya a drogliberalizáció kedvezőtlen hatásait. A legalizálás élharcosai mögött legfőképpen bizonyos gazdasági érdekcsoportok és egyes NGO-szervezetek állnak, amelyek anyagi és egyéb előnyökhöz szeretnének jutni. Rámutatott: szervezett kampányokról van szó, amelyekben Soros György szerepe is megfigyelhető.

Fotó: MTI

– Uruguay drogliberalizációs folyamatában vállaltan részt vett Soros György a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül. Az alapítvány által támogatott egyes szervezetek döntő szerepet játszottak ebben, együttműködve a kormánnyal, civil aktivistákkal, újságírókkal, támogatva az érzékenyítő kampányt. Sajnos van szerepük abban, hogy ez a folyamat több országban is teret nyert. Emögött üzleti és politikai érdekek húzódnak meg, akár emberi életek árán is – magyarázta Ferencz Orsolya. A politikus hozzátette:

a legalizáció miatt egyre többen azt gondolhatják, hogy a vadkender veszélytelen élvezeti termék, és fogyasztani fogják. Soros Györgyék és a pénzügyi érdekkör kreált egy új pia­cot.

Ezt a gátlástalan pénzügyi profitéhséget felelős politika nem támogathatja.

Józsefvárosban a Fidesz–KDNP vezetése alatt megszűnt a tűosztogatássá fajult tűcsereprogram, azonban egyes hírek szerint az új vezetés visszahozná a gyakorlatot.

– Minden követ meg fogunk mozgatni a tűcsereprogram újbóli bevezetése ellen. Különösen a dizájnerdrogok idején, amikor akár tízszer is szúrhatja magát egy drogos naponta. Ezek szintetikus drogok, senki sem tudja, milyen hatásokat válthatnak ki a használatuk során.

Attól, hogy egy szerhasználó kap egy tűt, nem oldódik meg semmi, gyakorlatilag a halálba segítik vele.

A Fidesz–KDNP drogpolitikája kizárólag valódi segítségen alapul, gyógyítva és visszavezetve a drogbetegeket a társadalomba, mert minden ember élete számít. A mi drogpolitikánk ezt támogatta és ezek után is ezt az irányt kívánjuk tartani – érvelt a tűcsereállomás ellen az önkormányzati képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.