időjárás 1°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Az önkormányzatok is mozgósítanak a székelyek petíciós kampánya mellett

Borsodi Attila
2020.07.29. 05:50
Az önkormányzatok is mozgósítanak a székelyek petíciós kampánya mellett

Több ezer testvértelepülési kapcsolat állhat a székely petíciós kampány szolgálatába, és ez sokat segíthet abban, hogy további négy országban elérjék a törvényben meghatározott aláíráslimitet. Schmidt Jenő kijelentette: minden segítséget megadnak azért, hogy a kampány sikeres legyen.

Levéllel fordul az önkormányzati érdekképviseletek vezetőihez a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, hogy a tagjaik vegyék fel a kapcsolatot a testvérvárosaikkal és -megyéikkel, és kérjék meg őket arra, álljanak a székely petíció mellé – ezt maga Őri László közölte lapunkkal. A napokban Szili Katalin határon túli autonómiaügyekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott és a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, mint ötletgazda, sajtótájékoztatót tartott a kezdeményezésről, ahol utóbbi kijelentette: hatalmas erő rejlik az önkormányzatok testvérvárosi és -megyei kapcsolataiban, és ha sikerülne kihasználni a hálózat szerteágazó kapcsolatrendszerét, akkor az sokat lendíthetne a székely petíció nemzetközi kampányán, és további, legalább négy országban is összegyűlhetne a jogszabályban meghatározott aláírásszám. Ez eddig Magyarország mellett Romániában és Szlovákiában sikerült, de a gyűjtés november 7-ig tart. Őri László úgy fogalmazott, hogy van olyan érdekképviseleti vezető, aki már megkapta a felhívást, de a napokban mindenkihez eljut majd a levél.

– Mindenképpen segíteni fogunk, ez nem is lehet kérdés, minden tagunkat hajtani fogom, hogy írjanak alá és támogassák a kampányt – így reagált az üggyel kapcsolatos kérdésünkre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke, Tab polgármestere. Schmidt Jenő kijelentette: Tabnak is van két felvidéki (Szimő és Pered) és egy székely (Tusnádfürdő) testvértelepülése, ahol szintén sokat tehetnek és tettek is már az ügy sikeréért.

Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke a kezdeményezésről lapunknak elmondta: nagyon változó, hogy egy-egy önkormányzat mennyit tud segíteni testvérvárosi kapcsolatain keresztül a székely petíciós kampányban. Ez szavai szerint függ attól, hogy egy település vezetése mennyire buzgó, mennyire kíván az ügy mellé állni. – Sok függ attól is, hogy két önkormányzat testvértelepülési kapcsolata mennyire élő. Ezek közül sok sajnos csak arról szól, hogy a felek annak idején aláírták az erről szóló megállapodást, de a gyakorlatban a kapcsolatok egy része nem működik – hangsúlyozta Szabó Gellért, aki egyben Szentkirály polgármestere. Hozzátette: sokat segíthetnek azok az együttműködések is, amelyeket nem erősítettek meg aláírt szerződéssel, csak informálisak, ugyanakkor erősek. Ezek legtöbbször polgármesterek és munkatársaik között működnek.

A kezdeményezés tétje: ha a petíció sikeres lesz, akkor lehetőség nyílhat arra, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei által lakott régiók alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra.

Új vállalás

Az Európai Parlament július 9-én jóváhagyta az európai polgári kezdeményezésekhez szükséges aláírások összegyűjtésére és ellenőrzésére vonatkozó határidők visszamenőleges meghosszabbítását célzó európai bizottsági javaslatot. Az új szabályok szerint a koronavírus-járványra tekintettel hat hónappal hosszabbítják meg az aláírások eredeti gyűjtési időszakát azon kezdeményezéseknél, amelyek 2020. március 11-én már folyamatban voltak. A székely petícióhoz július 18-a óta gyűlnek újra az aláírások. A petíció kampánycsapata, az Írdalá.hu új vállalást tett. Egymillió helyett kétmillió aláírást szeretnének Brüsszel asztalára tenni, és hét helyett tíz országban teljesítenék a szükséges aláírási limitet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.