Elemző: Kiéleződtek a helyreállítási alapról szóló viták

Az elmúlt napokban éles viták folytak az uniós költségvetéssel és a helyreállítási alappal kapcsolatban is – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Forrás: MTI2020. 07. 11. 12:06
null
Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyreállítási alapról szóló megállapodást akadályozza, hogy egyes országok egyáltalán nem akarnak hitelt felvenni annak érdekében, hogy más országokon segítsenek, ugyanakkor a csőd közeli állapotba került tagállamok ragaszkodnak a támogatások gyors folyósításához – magyarázta Deák Dániel. A jövő hétvégi EU-csúcson jó esély van arra, hogy a tagállamok lépéseket tegyenek a megegyezés felé – vélekedett.

Brüsszelben ismét felmerült, hogy a helyreállítási alap kifizetését a jogállamiság bizonyos kritériumaihoz kötnék – hívta fel a figyelmet. A 2015-ös migrációs válság után került előtérbe a jogállamisági kérdésköre, amely valójában egy „politikai furkósbotként” használt szankciórendszer – jelentett ki. Brüsszel a jogállamiság kérdésköre által mindenféle szankciórendszert állít fel azokkal az országokkal szemben, amelyeknek politikai álláspontjai nem felelnek meg egyes nyugat-európai vezetőknek – magyarázta Deák Dániel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.