Elítélik a rendőröket megvesztegető Vizoviczkit

A sajtó távollétében hirdetnek részítéletet csütörtökön a titkosított büntetőperben.

2020. 07. 14. 6:41
null
Vizoviczki távozik egy korábbi tárgyalásról Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részítéletet hirdet a tervek szerint csütörtökön reggel a Fővárosi Törvényszék Fő utcai részlegében a katonai bíróság Vizoviczki László vesztegetési perében; a tárgyalási jegyzékben nem szereplő, egyébként titkosított perben az ítélet rendelkező része nyilvános, az indoklás azonban már nem – tudta meg a Magyar Nemzet.

A rendőrség életében példátlan vesztegetési ügy büntetőpere még 2015-ben Debrecenben kezdődött, ám a hadbíró megbetegedett, így tavaly ősszel átszignálták az ügyet a Fővárosi Törvényszéken Kiss Károly hadbíróra, aki 160 tárgyalási napot tűzött ki 2021 elejéig. Csak akkorra volt várható elsőfokú ítélet. A per tavaly novemberi újrakezdetekor – a PestiSrácok információja szerint – Vizoviczki és három vádlott-társa beismerte a vádbeli cselekmények elkövetését. Csütörtökön az ő részítéletüket fogja ismertetni Kiss Károly. A többi vádlott esetében tovább tart a bizonyítási eljárás.

A vádirat lényege szerint Vizoviczki László 2005 óta korrumpálhatott – mások mellett – vezető beosztású rendőrtiszteket. A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletsze­rűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult eljárásban huszonkét vádlott, köztük hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztású volt rendőrfőtisztek –, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő van.

Vizoviczki távozik egy korábbi tárgyalásról
Fotó: Katona Vanda

A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján 2012 február­jában kezdődött, majd május 31-én őrizetbe vették Vizoviczkit, a testőrét, Varga Istvánt (ő a koronatanú), valamint Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét és Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét. 2012. június elején kattant a bilincs Gulyás Imrének, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya egykori vezetőjének és Koblencz Attilának, a BRFK volt felderítő nyomozójának csuklóján. Vizoviczki és három, a közvélemény számára ma még ismeretlen vádlott-társa kivételével mindenki tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

Vizoviczki, az egykori diszkópápa korábban jogerősen hét év fegyházat és 330 millió forint vagyonelkobzást kapott felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Kedvezménnyel nem szabadulhat. 2018-ban bevonult a börtönbe letölteni a büntetését. Valamivel kevesebb, mint három éve van még hátra.

Gulyás Imrét június közepén tartóztatta le a vádat képviselő ügyész indítványára a bíróság, mert a felmerült adatok szerint egyik vádlott-társának fizetett volna azért, hogy helyette is vállalja magára a terhükre rótt bűncselekményt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.