Emmi: Magyarország a sikeresen védekező európai országok egyike

A koronavírus világjárvány első hullámából az EU-tagállamok különböző mértékű veszteséggel kerültek ki, Magyarország a nagyon sikeresen védekezők között szerepel. A kialakult járványhelyzet rávilágított a tagállamok által fenntartott Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) funkcióinak hiányosságaira és az országok együttműködési nehézségeire, kihívásaira, illetve az ECDC munkafolyamatának újragondolására kényszerítette a tagállamokat, valamint az Európai Bizottságot is – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.

Magyar Nemzet
2020. 07. 17. 16:54
null
20200420 Dunaharaszti A koronavírus-járvány miatt az önkormányzat elrendelte az utcák terek fertőtlenítését amit a Hidrográd Kft. emberei ingyen csinálnak fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai egészségügyi miniszterek pénteki virtuális informális találkozója Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter meghívására, a német EU-elnökség szervezésében valósult meg. A tanácskozáson szó esett a Covid–19-járvány eddigi kezelésének tanulságairól, ECDC szerepének megerősítéséről, a gyógyszerekhez való hozzáférésről, valamint tájékoztatás hangzott el az európai egészségügyi digitális adattér aktuális helyzetéről és az uniós közös beszerzési eljárással kapcsolatos tárgyalások állásáról is.

A Magyarországot képviselő Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára üdvözölte az ECDC megerősítését célzó elnökségi kezdeményezést és az evidenciaalapú, időben reagáló, tudományos értékeléssel támogatott európai együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Mint elmondta: a fertőző betegségek elleni küzdelem továbbra is jelentős kihívás marad.

– Átfogó képet kell kapnunk az összes EU-intézmény és ügynökség szerepéről. Amit már láthatunk, hogy az információáramlás és a tapasztalatcsere több mechanizmuson és csatornán keresztül zajlott, ezért a koordináció, az egycsatornás kommunikáció elkerülhetetlen lenne az adatszolgáltatási követelmények csökkentése és a párhuzamosságok kiküszöbölése érdekében. Mindezek fényében Magyarország kész közreműködni az ECDC mandátumának újragondolásában – emelte ki az államtitkár.

Az európai gyógyszerstratégiával kapcsolatban Horváth Ildikó hangsúlyozta: a biztonságos gyógyszerellátás európai biztosítása kiemelt fontosságú. Csökkentenünk kell a harmadik országbeli gyártásnak való kitettségünket, és erre a célra ösztönzőket kell alkalmazni nemcsak a gyártók, hanem a nagykereskedők számára is. Hatékony ellenőrzési együttműködésre van szükségünk a nem megfelelő gyógyszer-hatóanyag elleni fellépéshez. – Ebben a tekintetben mérlegelnünk kell egy kiterjesztett, gyors riasztási rendszer létrehozását, amely túlmutat a gyártási problémákon. Az oltóanyaggyártás kapacitásait szintén meg kell növelni a helyi előállítást is magába foglaló tagállamok közötti együttműködés révén – jelentette ki a szakpolitikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.