időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Írdalá.hu: újraindult a székely gyors

Borsodi Attila
2020.07.18. 14:30
Írdalá.hu: újraindult a székely gyors

Újra gyűlnek az aláírások a Székely Nemzeti Tanács petíciójához, a tavaly májusban indult kezdeményezéshez több hónapos szünet ma lehet újra csatlakozni.

Pesty László, a petíció kampányfőnöke a Magyar Nemzetnek egy hosszú vonatszerelvény beindításához hasonlította a munkát. Azt mondta: az első napokban, hetekben nem várható, hogy nagyszámú támogató áll majd az ügy mellé, a befektetett energia lassan térül meg. Ám ez az akció is úgy viselkedik majd, mint egy hatalmas, nehéz szerelvény, ami ha begyorsul, nem lehet megállítani. Pesty László korábban kifejtette: az Írdalá.hu csapata – miután meghatározta a kommunikációs stratégiát – hármas vállalást tett. Egymillió helyett kétmillió aláírást szeretnének Brüsszel asztalára tenni, és hét helyett tíz országban teljesítenék a szükséges aláírási limitet.

A kampánycsapat meghatározott hét új célországot: Horvátországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Litvániában, Svédországban, Észtországban és Lettországban is gyűjtik majd a szignókat egy pacifista, az egyetértést és megbékélést hangsúlyozó kampányban. A kampányfőnök kitért arra is, hogy a siker érdekében már nem harminc-, hanem ötvenfős csoport dolgozik az aláírásgyűjtésen. A nemzetközi nyitás érzékelhető az új támogatók összetételén, mert a korábbi magyar, felvidéki és erdélyi aláírók mellett egyre több külföldi, például svéd vagy spanyol is csatlakozik az ügyhöz.

A petíció első körben tavaly május 7-én indult és egy évig tartott. Az aláírások az első tíz hónapban rendkívül lassan gyűltek, de utána a Pesty László kampányfőnök vezette csapat emberfeletti munkát végzett, és a márciusban kitört koronavírus-járvány ellenére az online térben átlépte a szükséges egymilliós határt, emellett papíralapon is összegyűlt körülbelül negyedmillió aláírás. A gond azonban az volt, hogy csak három országban – Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – sikerült elérni a vonatkozó jogszabályban előírt limitet, további négyben azonban nem. Ezt kell az újraindult és novemberig tartó akcióban pótolni.

A tét óriási, hiszen ha a petíció sikeres lesz, akkor lehetőség nyílhat arra, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei által lakott régiók alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra.

A kezdeményezéshez IDE kattintva ön is csatlakozhat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.