Nem Budapesttel foglalkozna Karácsony

Újabb tanújelét adta Karácsony Gergely főpolgármester annak, hogy Budapest helyett országos ügyekkel foglalkozna. Miután a büdzsé szabotálására hívta fel a parlamenti képviselőket, pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Gémesi György által elnökölt Magyar Önkormányzatok Szövetségébe léptetné be a fővárosi önkormányzatot. Az esemény több tucat résztvevője közül mindössze egy megyei jogú város polgármestere volt jelen.

2020. 07. 03. 13:14
null
2020.07.03. Budapest Karácsony Gergely önkormányzati törvényt érintő sajtótájékoztatója Gémesi György, Tüttő Kata, Szabó Tímea, Kunhalmi Ágnes Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely beléptetné a fővárosi önkormányzatot a Gémesi György által elnökölt Magyar Önkormányzatok Szövetségébe (MÖSZ). Péntek reggeli sajtótájékoztatóján a baloldali főpolgármester azzal indokolta, hogy előterjeszti az említett javaslatot a Fővárosi Közgyűlés következő, augusztusi testületi ülésén, hogy ezzel országos szinten képviselnék a helyhatóságokat és a települések lakosait.

Fotó: Kurucz Árpád

Karácsony azonban, úgy tűnik, még a rá bízott Budapestnek sem jó gazdája – elég csak a koronavírus-gócponttá vált Pesti úti idősotthont, az egyre rosszabb állapotú Lánchíd elhúzódó felújítását, valamint a káoszt okozó biciklisávokat említeni. Így nehezen képzelhető el, hogy az önkormányzatoknak bármilyen előnye származna a közös „klubtagságból” a Párbeszéd elnökével.

Karácsony Gergely nem marad a kaptafánál

Karácsony Budapest főpolgármestere a főváros állítólagos forráshiányáért ismét a kormányt hibáztatta. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója lapunknak azt hangsúlyozta: jövőre 16 százalékkal több forrás jut az önkormányzatoknak a 2021-es költségvetésből, mint idén.

A sajtóeseményen egyébként a tervezett költségvetés ellen tiltakoztak Karácsonyék az önkormányzatokat érintő szolidaritási hozzájárulás miatt, amit a pandémia elleni védekezés tett szükségessé. A főpolgármester csütörtökön nyílt levélben szólította fel a parlamenti képviselőket a büdzsé megszavazásának bojkottjára, ami a fővárosi önkormányzat MÖSZ-be léptetésének tervével együtt újabb bizonyítékát adja, hogy Karácsony inkább országos szinten politizálna.

Figyelemre méltó, hogy bár a pénteki sajtótájékoztatón több tucatnyi baloldali politikus jelent meg, közülük mindössze egyetlen polgármester, az Érdet vezető Csőzik László képviselte a megyei jogú városokat.

Ez annak fényében is különös, hogy néhány hónapja még tíz megyei jogú város polgármestere – közük a Szegedet vezető Botka László, az egri önkormányzat élén álló Mirkóczki Ádám, valamint a hódmezővásárhelyi Márki-Zay Péter – állt ki Karácsony mellett az önkormányzatokat érintő változások elleni tiltakozásban és írta alá a baloldali főpolgármester által gründolt Szabad Városok Szövetsége kiáltványát.

Fotó: Kurucz Árpád

Az említett városvezetők hiányát Karácsony lapunk kérdésére azzal indokolta, hogy „a minőség kompenzálhatja a mennyiséget”.

Amellett sem lehet elmenni, hogy a pénteki eseményen a felszólaló polgármesterek egymásnak is ellentmondtak, hiszen míg Csőzik azt hangoztatta: a kormány megteremti annak lehetőségét, hogy egy „gombnyomással” csődbe vigye az önkormányzatokat, addig a Gödöllőt vezető Gémesi György azt mondta, ez nem lehetséges.

Utóbbi azt is megemlítette, hogy a szolidaritási hozzájárulást és az önkormányzatok új feladatait részben pótolja közel 120 milliárd forint állami támogatás.

Fotó: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.