Az éjszakai gyorsulókat ellenőrzik a rendőrök

Ők nem gyorsulnak csak mérnek, majd büntetnek, rendszámokat, vezetői engedélyeket vonnak be.

2020. 07. 17. 13:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztálya egész nyáron folytatni fogja a „Lavina” elnevezésű akciót az illegális gyorsulási versenyek, valamint az ezekhez kapcsolódó egyéb jogsértések visszaszorításáért. A nyár minden hétvégéjén razziázni fognak a budapesti közlekedési rendőrök az éjszakai illegális gyorsulási versenyek kedvelt helyszínein, Óbudán, Káposztásmegyeren, Rákospalotán, a Váci úton, az autópályák bevezető szakaszain. Akár az összes helyszínen egyszerre, a szabálysértők így nem tudják kijátszani az ellenőrzést azzal a módszerrel, hogy egyik utcából átmennek a másikba. A rendőrök több sebességmérő műszer mellett közlekedésbiztonsági szakemberek segítségével vizsgálják a gyorsulók autóinak hangerejét, teljesítményét, szabályszerű átalakítását is. Ha a mért értékek nem egyeznek meg a forgalmi engedélyben szereplő adatokkal, azonnal kivonják a forgalomból a gépjárművet.

A budapesti rendőrök júliusban és augusztusban minden hétvégén éjszakai komplex ellenőrzést tartanak Budapest több kerületében. A koronavírus miatti veszélyhelyzetben elrendelt korlátozások miatt az amatőr, illegális gyorsulók vidéken mérték össze gépeik erejét, júliusban ismét a fővárosban gyülekeznek hétvégenként. A rendőrök is beszálltak „a versenybe”, tucatnyi sebességmérő készülékkel, motoros rendőrökkel, mobil közlekedésbiztonsági műszaki ellenőrző bázissal várják a szabálysértőket. Az elsődleges cél a gyorshajtók kiszűrése, az illegális versenyek megszüntetése, a többi közlekedőre veszélyes módon átalakított utcai versenyautók kiszűrése, az engedély nélkül átalakított autók forgalomból történő kivonása.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=tdK-9fNLlUM&feature=emb_logo

A legutóbbi akció idején 160 járművezető lépte túl a sebességhatárt; akadt olyan sofőr, aki a Szentendrei úton 60 km/h óra helyett 126 km/h-val, egy másik 70 km/h óra helyett 137 km/h-val közlekedett, további két gyorshajtó pedig a Váci úton és a Nagykőrösi úton 60 km/h óra helyett 113 km/h-val, illetve 50 km/h óra helyett 114 km/h-val közlekedett. A rendőrök a gyorshajtók kiszűrésén túl engedély nélküli átalakításért öt autós forgalmi engedélyét a helyszínen elvették, három sofőrrel szemben pedig helyszíni bírságot szabtak ki. További szabálysértések miatt az egyenruhások két autós forgalmi engedélyét vették el, egy esetben feljelentést tettek, négy autós pedig helyszíni bírságot kapott.

A rendőrök tapasztalatai szerint az illegális gyorsulási versenyek résztvevői ugyan egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, de droghasználatuk már nem ennyire egyértelmű. Az eddigi két, júliusi ellenőrzés során öt embernél találtak kábítószergyanús anyagot a nyomozók, őket a helyszínen elfogták, és kábítószer birtoklása miatt indult ellenük eljárás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.