Szombattól a Magyarországra érkező fizeti a vírustesztet

Szombattól a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek kell fizetniük a kéthetes kötelező házi karantént kiváltó PCR-teszteket – emlékeztetett az országos tiszti főorvos.

Forrás: MTI2020. 07. 31. 14:06
MLLER Ceclia
Budapest, 2020. június 19. Müller Cecília országos tisztifõorvos a veszélyhelyzet megszûnése utáni új szabályokról tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erõforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. június 19-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Müller Cecília elmondta: a sárga vagy piros besorolású országból Magyarországra érkezőknek továbbra is 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, amit kiválthatnak két negatív PCR-teszttel.

Az országba lépők a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át, kapnak egy értesítést a kötelező karantén elrendeléséről, valamint egy piros cédulát, amit kötelesek elhelyezni a lakásuk ajtaján.

Aki mentesüni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, melynek díja háromezer forint. A kérelmező ezután kap egy rendelkezést, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént, és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.

Hozzátette: a mintavételi helyek listája megtalálható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. A vizsgálatok költségét az egészségügyi szolgáltatók határozzák meg, ezekről érdemes előzetesen tájékozódni.

A tiszti főorvos ismertette: a mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni.

A teszt eredményét e-mailen vagy – az ügyfélkapuval rendelkezőknek – az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül küldik el a laboratóriumok, az eredményről a kérelmezőnek kell tájékoztatnia a hatóságot (a területileg illetékes kormányhivatal kerületi vagy a járási hivatal népegészségügyi osztályát).

A sárga besorolású országból érkezők az első negatív PCR-teszt után elhagyhatják a karantént, de kötelező elvégezniük a második tesztet is. A piros besorolású országból érkezők a második teszt eredményéig kötelesek karanténban maradni – mondta Müller Cecília.

Kitért arra is: a karantén, illetve a tesztelés kötelezettsége alól mentesül az, aki a határon bemutat két, a Magyarországra lépést megelőző öt napon belül, de 48 óra különbséggel elvégzett, negatív PCR-tesztet vagy egy igazolást arról, hogy az elmúlt fél évben átesett a koronavírus okozta betegségen.

Hozzátette: piros besorolású országból külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a sárga besorolású országokból belépő nem magyar állampolgárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a magyarokra.

– El kell kerülni a koronavírus-gócpontok kialakulását, az emberek felelősségteljes magatartása megakadályozhatja azok létrejöttét – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos pénteken Budapesten újságírók előtt. Müller Cecília a mezőkövesdi koronavírus-fertőzések példáján keresztül ismertette a kontaktkutatás módszertanát és járványügyi konzekvenciáit.

Kiemelte: a járvány első hullámának kezelése miatt „relatíve alacsony” a magyarországi megbetegedések száma, ugyanakkor a vírus jelen van az országban, egy-egy fertőzött gócponttá alakíthat egy területet, és ezt el kell kerülni.

A mezőkövesdi esetről közölte: három megye 29 településén 334 embert kerestek fel a népegészségügyi szakemberek és a rendőrök. A kontaktkutatás keretében 43 fertőzöttet azonosítottak, közülük 27-en tünetmentesek voltak, 16-an mutattak tüneteket, öt beteg került kórházba. Az országos tiszti főorvos jó hírnek nevezte, hogy 334 emberből 260-an már elhagyhatták a hatósági házi karantént, az utolsó pozitivitást július 23-án észlelték, ezért elmondható, hogy sikerült megállítani a járványt a dél-borsodi városban.

A részletekről elmondta: az első fertőzött egy iskolai dolgozó volt, akinél a későbbi járványügyi vizsgálatok során a leggondosabb kikérdezés mellett sem sikerült azonosítani a fertőzés eredetét. Müller Cecília hozzátette, „nem nyert bizonyítást”, hogy ő a fővárosban – egészségügyi intézményben vagy tömegközlekedésen – fertőződött volna meg; tünetei voltak, lázas volt és köhögött, de koronavírusra akkor nem tesztelték, majd június 16-án részt vett egy 27 fős iskolai értekezleten, ahol senki nem viselt maszkot; egy másik, június 23-i értekezleten is részt vett, és két családtagjának is átadta a fertőzést.

A második iskolai értekezleten jelen volt a „második beteg”, akit elsőként azonosítottak koronavírus-fertőzéssel, környezetében pedig azonnal elindult a kontaktkutatás, majd a járványügyi vizsgálat derített fényt a megbetegedésre – ismertette Müller Cecília. Tájékoztatása szerint 31 ember környezetében kellett kontaktkutatást végezni, az összes kontaktszemély karanténba került, a tüneteket mutatókat egészségi állapotuknak megfelelően látták el.

A borsodi népegészségügyi szakemberek munkáját is méltatva Müller Cecília azt hangsúlyozta, hogy a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a dél-borsodi városban a fertőzések nem terjedtek túl az ismert gócon. Példaként említette, hogy egy fertőzött házaspár – még nem ismerve saját pozitivitását – egy buszos kiránduláson 42 utasból hét embert fertőzött meg. Ugyanakkor két további közösségben – egy napközis táborban és egy énekkarban – szerencsére senki sem fertőződött meg – fűzte hozzá.

Rámutatott: zárt közösségekben, hosszabb idejű, zárt helyen tartózkodás esetén „eléggé fertőzőképes a vírus”, főként azért – utalt a konkrét esetre –, mert tüneteket produkáló emberek lehetnek ott.

Az országos tiszti főorvos a felelős magatartás fontosságát hangsúlyozva arra figyelmeztetett, hogy az emberek fegyelme „kicsit lazulni látszik”; változatlanul be kell tartani a járványügyi szabályokat. Azt javasolta, hogy csakis egészséges, tüneteket nem mutató ember menjen munkába, közösségbe. A koronavírus-gyanús eseteket – folytatta – továbbra is a háziorvosnak kell telefonon jelezni, aki gondoskodik a mintavételről. Müller Cecília szólt a maszkhasználat, valamint a rendszeres, alapos kézmosás és a szellőztetés szükségességéről, majd megjegyezte azt is, hogy a népegészségügynek és a kormányhivataloknak mintegy ötvenmillió forintos, a rendőrségnek pedig további nyolcmilliós költséget jelentett a mezőkövesdi eset.

Korpás Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának vezetője arról beszélt, hogy március 11. óta mintegy ötszáz ember kontaktkutatásában vett részt a külön erre a célra létrehozott megyei rendőri csoport.

A megyében jelenleg több mint négyszázan vannak hatósági házi karanténban, több mint nyolcezer ember pedig már elhagyhatta azt, a karantén szabályainak betartását több mint ötvenezer alkalommal ellenőrizték. A rendőr alezredes a tipikus szabályszegések között említette a karantén elhagyását, vendégek fogadását, valamint a karantént jelző tájékoztató ki nem helyezését vagy eltávolítását.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa közölte: az elmúlt 15 napban országosan 1002 kontaktszemélyt kutatott fel a rendőrség, a legtöbbet Budapesten.

Emlékeztetett: a rendőrség feladata a határokon elrendelni a hatósági házi karantént a piros és sárga országokból érkezőkkel szemben, ha nem rendelkeznek az előírt negatív vírustesztekkel. Az elmúlt 24 órában 716 karantént rendeltek el, ebből 638-at a határforgalmi ellenőrzések során.

Az alezredes közlése szerint jelenleg az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 8083, amelyből 7364-et rendeltek el a határon, a karantént ellenőrző elektronikus alkalmazást pénteken 200-an használták. Március 11. után 677 923 alkalommal ellenőrizték a karantén szabályainak betartását, és 3156 szabálytalanságot tapasztaltak, az elmúlt 15 napban 312-t, részletezte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.