Ezer hátrányos helyzetű gyerek nyaralhat a Bárka táborban

Immár harmadik alkalommal rendezi meg a Magyarországi Református Egyház a Bárka tábort. Az ott nyaraló, üdülő diákok közül sokan először látják a Balatont, ami meghatározó élmény a gyerekek életében.

Csekő Imre
2020. 08. 04. 16:17
RÁCZ Zsófia; GÉR András László
Zászlófelvonás a Bárka tábor megnyitóján a Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülõben 2020. augusztus 4-én. A táborozáson öt turnusban csaknem ezer hátrányos helyzetû fiatal vehet részt. Balra Gér András, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa (b) és Rácz Zsófia fiatalokért felelõs helyettes államtitkár Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jó látni, hogy a Magyarországi Református Egyház mekkora hangsúlyt fektet az esélyteremtésre – mondta kedden Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára a Bárka tábor nyitó eseményén Balatonfenyvesen. Az immár harmadik alkalommal megrendezett táborban elsősorban református fenntartású köznevelési, tanoda- és nevelőszülői hálózatban nevelkedő, 1–11. osztályos, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, valamint sajátos nevelési igényű és sérült gyerekek nyaralhatnak a magyar tenger partján. – Prioritás a kormány számára az esélyteremtés, és fontos kiemelni, hogy ebben a táborban a résztvevők mintegy negyven százaléka hátrányos helyzetű gyerekek közül kerülhetett ki – hangsúlyozta az eseményem Rácz Zsófia.

Az összesen közel ezer fiatal üdülését biztosító táborban hatnapos turnusokban nyaralhatnak a gyerekek, egészen szeptember 19-ig. A most kezdődő első turnusban 194 fiatal vehet részt, akik egészségének megőrzésére a szervezők a járványhelyzet miatt kiemelt figyelmet fordítanak. – A vírus miatt el kellett halasztani a tábor indítását, ami az eredeti tervek szerint már júliusban megtörtént volna – nyilatkozta lapunknak a táborról Rácz Zsófia, és arról is beszámolt, hogy a szervezők állandó orvosi felügyeletet és fertőtlenítési lehetőséget biztosítanak a táborozóknak.

Zászlófelvonás a Bárka tábor megnyitóján
Fotó: MTI/Varga György

A három éve indult Bárka táborok a Magyarországi Református Egyház eddigi legnagyobb szabású esélyteremtési programjaként 2018-tól 2021-ig mintegy 6500 gyermeknek biztosítanak üdülési lehetőséget. A most kezdődő első turnussal együtt összesen csaknem ezer fiatal üdülhet ennek részeként szeptember 19-ig. A programsorozat európai uniós pályázattal és nyolcszázmillió forintos állami támogatással valósul meg, és a szervezők komoly hangsúlyt fektetnek az élménypedagógiai módszerekre. – Örömteli, hogy ez nemcsak egy nyári tábor, hanem a szervezők komoly hangsúlyt fektetnek az élménypedagógiára, ezért úgy tanulnak a gyerekek, hogy közben szinte észre sem veszik, hogy nem csak játszanak – emelte ki lapunknak a fiatalokért felelős helyettes államtitkár, aki azt is elmondta, sokan a táborozók közül először látják a Balatont, ami meghatározó élmény a gyermekek életében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.