időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Írdalá.hu: újabb ezrek a székely petíció mellett

Borsodi Attila
2020.08.25. 06:44
Írdalá.hu: újabb ezrek a székely petíció mellett

Több ezren támogatták már a székely petíciót azóta, hogy július 18-án újraindult az aláírásgyűjtés, arányaiban sokan álltak az ügy mellé külföldről is. Mielőtt újraindult a szignók gyűjtése, a Pesty László vezette kampánycsapat meghatározott hét új célországot, így Horvátországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Litvániában, Svédországban, Észtországban és Lettországban is kiemelten gyűjtik az aláírásokat.

Később Pesty László kampányfőnök arról nyilatkozott, hogy Ausztria szerepe is felértékelődhet a nemzetközi kampányban. Ezt a szakember azzal indokolta, hogy a nyugati szomszédunknál tucatnyi kisebbség él, mások mellett magyarok, csehek, szlovákok, szlovénok, horvátok, szerbek, románok, székelyek, olaszok, törökök és kurdok. Hozzátette: nem tudják, hogy egy ilyen hihetetlenül multikulturális közegben milyen stratégia működhet, de megpróbálják kihasználni az országban rejlő lehetőségeket.

A július 18-án újraindult gyűjtés alapján az látszik, hogy Ausztriából, Németországból, Spanyolországból, Svédországból és Szlovéniából arányaiban többen csatlakoztak a székelyek ügyéhez, míg Észtországból, Horvátországból, Lettországból és Litvániából eddig kevesen írták alá az online petíciót. Ezzel kapcsolatban Pesty László korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy a tavaszihoz hasonló a helyzet. – Eleinte hetekig, hónapokig be kell fektetni az ügybe az energiát, a pénzt és a tudást, majd az utolsó napokban érik be a munka gyümölcse. Most is arra számítok, hogy a november 7-i határidő előtt tíz nappal, két héttel gyűlnek majd nagy számban az aláírások – emelte ki Pesty László.

Emlékezetes, az aláírásgyűjtés május 7-ig tartó első köre is őrült hajrával zárult. Amíg a kezdeményezést az első kilenc hónapban mindössze ötvenezren támogatták, addig az utolsó negyedévben – már Pesty Lászlóék irányítása mellett – jóval több mint egymillióan álltak az ügy mellé. Az utolsó napokban pedig valóságos csoda történt, mert néhány nap alatt csaknem félmillióan írták alá a petíciót. Ezzel az online térben több, mint egymillió aláírás gyűlt össze, csak a jogszabályban előírt hét európai uniós országban nem érték el a szükséges limitet. November 7-ig van erre lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.