A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Ismét nagy nyomás nehezedik a déli határra a migránsok miatt

Amióta Magyarország legyőzte a koronavírus-járvány első hullámát, újra egyre több migráns akar illegálisan bejutni hazánk területére. A számok azt mutatják, hogy amíg május második felében egy hét alatt alig másfél tucatnyian próbálkoztak tiltott határátlépéssel, manapság sokszorosára nőtt az ilyen esetek száma. A végeken levő településeken ebből – a hatékony határvédelemnek köszönhetően – szinte semmit nem érzékelnek.

2020. 08. 05. 6:23
Magyar rendőrök Tompa-Kelebiánál, a magyar oldalon Fotó: MTI/Molnár Edvárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint idén márciusban kitört a koronavírus-járvány, néhány hét alatt szinte megszűntek a tiltott határátlépések a magyar-szerb határon, a gazdasági bevándorlók nem próbáltak meg belépni Magyarország területére – derül ki a Police.hu oldalon közzétett adatokból. Ebben az évben az 1. és a 9. héten voltak a legaktívabbak a migránsok, a megakadályozott tiltott határátlépések, a feltartóztatott és az elfogott, előállított, majd eljárás alá vont bevándorlók száma összesen ezer fölött volt. Ez a szám a 10. héten nyolcszáz, majd a következő, 11. héten hétszáz alá esett, a 12. héten pedig már a kétszázat is alig érte el. A 17. hétig a számok tovább csökkentek, akkor már összesen csupán tizennyolcan próbáltak továbbmenni az Európai Unió belseje felé. Közülük tíz embert megakadályoztak abban, hogy átlépje a határt, hatot feltartóztattak, kettőt pedig elfogtak.

A helyzet a 20. héttől, május közepétől romlott ismét,

két hét múlva pedig hét nap alatt már újra nyolcszáz alkalommal próbáltak bejutni illegálisan a migránsok Magyarországra, a számok azóta 595 és 908 között mozogtak.

A határ menti települések alig-alig érzékelnek abból valamit, hogy az illegális bevándorlók egyre több feladatot adnak a határőrizeti szerveknek. Ferenczi Ferenc, a Csongrád-Csanád megyei Tiszasziget polgármestere a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a település közelében ritkán bukkannak fel migránsok, de őket a határőrizeti szervek

a polgárőrök segítségével gyorsan össze tudják gyűjteni.

Mint elmondta, a bevándorlók néha a község közelébe is eljutnak, másfél hete Tiszasziget és Újszentiván közelében bukkantak fel néhányan, akik a napraforgó táblában bújtak el. – Beletelt két-három órába, amire sikerült őket megtalálni – tette hozzá Tiszasziget első embere. Ferenczi Ferenc beszámolt arról is, hogy a migránsok egyelőre nem tudnak új trükkökkel előállni, ezért a régi módszerekkel próbálkoznak.

Magyar rendőrök Tompa–Kelebiánál, a magyar oldalon
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Szavai szerint alagutat nem tudnak fúrni, mert kemény a föld, így ebben a térségben inkább

a létrás módszer a leggyakoribb.

A létrát nekitámasztják a kerítésnek, és azon próbálnak átmászni, de akik így bejutnak Magyarországra, őket is gyorsan elfogják. – Korábban a Tisza folyón is nagyon sokan feljöttek gumicsónakokkal Magyarkanizsa és Törökkanizsa felől. A határőrizeti szervek nagyon sok gumicsónakot foglaltak le, emiatt ezekből hiány alakult ki Szerbiában, a térségben. Egyelőre úgy néz ki, hogy a nagyon sok elkobzott gumicsónak miatt ezzel a módszerrel mostanában kevésbé próbálkoznak – mutatott rá Tiszasziget első embere. Molnár Róbert, a szintén Csongrád-Csanád megyei Kübekháza polgármestere a Magyar Nemzet megkeresésére úgy fogalmazott: a határőrizeti szervek teszik a dolgukat, így ők nem találkoznak migránsokkal a településen.

A magyar-szerb határt a Bács-Kiskun megyei szakaszon is hatékonyan őrzik, így a helyi lakosság életét sem Kelebián, sem Tompán nem zavarják meg a migránsok, Ábrahám János alpolgármester és Véh László polgármester tájékoztatása szerint teljes nyugalom van a településeken. Utóbbi, Tompa polgármestere úgy fogalmazott: helyben a polgárőrségnek vannak ugyan a rendőrséggel közös szolgálataik, akkor más feladatokat is kaphatnak, de jellemzően a közbiztonság fenntartásáért dolgoznak a városban. A migránsok nem adnak nekik feladatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.