Több százezren jutottak levegőhöz a hitelmoratóriummal

Nemcsak a magyar polgárokat, a gazdaságot is segíti és élénkíti a kormány hitelmoratóriuma, amely a járvány második hullámára is érvényes.

Magyar Nemzet
2020. 09. 11. 13:04
GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. augusztus 28. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. augusztus 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fizetési moratórium 3000 milliárd forint fizetési kötelezettség elhalasztását eredményezte, és a koronavírus-járvány második hullámában is érvényes marad a hitelmoratórium – hangsúlyozta a pénteki Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány újabb, az eddigieknél is nagyobb gazdasági ösztönző csomagjának részleteit pedig a napokban dolgozzák ki a miniszterelnök vezetésével, a hétvégét is ezzel töltik a kormánytagok.

A tárcavezető a jelenlegi helyzetet ismertetve elmondta: Magyarország gazdasági helyzete a vírus okozta nemzetközi recesszió negatív hatásainak ellenére is jó. Hozzátette: Magyarország a munkavállalók számait tekintve jól teljesített, a munkanélküliségi ráta 4,7 százalék volt, míg az európai átlag 7 százalék felett volt.

Ami a hitelmoratóriumot illeti, Gulyás Gergely hangsúlyozta: a moratórium 2020-ban automatikusan érvényes, csak akkor kell jelezni a bankok felé, ha valaki nem akar élni ezzel a járványhelyzet idejére alanyi jogon érvényes lehetőséggel.

A tárcavezető által ismertetett adatok szerint a fizetési moratórium eddig 3000 milliárd forintos fizetési kötelezettség elmaradását jelentette, egész évre 3600 milliárddal tervez a kormány. A tőke- és garanciaprogramok összege 2100 milliárd, míg az Magyar Nemzeti Bank 1500 milliárd forintot biztosított a hiteltörlesztésekkel kapcsolatos átütemezések okozta nehézségekre. Gulyás Gergely kiemelte: 409 milliárd forint jutott szociális intézkedésekre, míg gazdasági intézkedésekre több mint 1700 milliárd forintot különített el a kormány. Ezek az intézkedések azt szolgálják, hogy a járvány második hullámában a védekezés ellenére a gazdaság is működhessen. – A magyar gazdaság 6,1 százalékos csökkenést mutat, de ez így is Európa egyik legjobb adata – fűzte hozzá, majd kiemelte: a kormány legfőbb célja még mindig a munkahelyek megtartása és a munkahelyteremtés, a lakosság részére kiterjesztett hitelmoratórium pedig azt szolgálja, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe került polgárok könnyebben kilábalhassanak a válsághelyzetből.

A magyar hitelmoratórium több százezer banki adósnak jelent segítséget. Ezt egészíti ki az adó- és a bírósági végrehajtások felfüggesztése, vagy a moratórium egyik nagyon fontos eleme, a kilakoltatások elhalasztása. Ez a lakáshitelük törlesztésével elmaradókat is lélegzethez juttathatja, a kormány munkahelyteremtő programjával párhuzamosan lehetőség nyílhat arra, hogy a veszélyhelyzet elmúlásával újra eleget tehessenek fizetési kötelezettségeiknek. A hitelmoratóriummal együtt hatvanezer szülőt segít a kisgyermekes családoknak szóló kedvezmény, amely a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyedjogosultságokat hosszabbította meg.

A statisztikai adatok szerint a hitelmoratóriumban érintettek negyven százaléka élt azzal a lehetőséggel, hogy a nehezebb gazdasági helyzetben is vállalta a törlesztései teljesítését, a gazdasági elemzők szerint ez is arra utal, a magyar gazdaság az európai átlagnál jobban viselte a járvány okozta visszaesés terheit.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.