A kormánypártok győztek Mohácson és Karcagon is

Újra Fidesz–KDNP-s polgármester állhat Mohács élén, miután a választópolgárok a vasárnapi időközi választáson Pávkovics Gábornak, a kormánypártok jelöltjének szavaztak bizalmat, a képviselő-testületben jobboldali többség lesz. A Fidesz–KDNP Karcagot megtartotta, az alföldi városban Szepesi Tibor lett az új polgármester.

2020. 09. 27. 21:24
null
Pávkovics Gábor Fidesz KDNP Polgármester jelöltje Mohács Volánbusz. 20200911 Mohács Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP jelöltje nyerte a mohácsi időközi polgármester-választást: Pávkovics Gábor a szavazatok csaknem hatvan százalékát szerezte meg. A polgári oldal az egyéni választókerületekben is jól szerepelt, így a képviselő-testületben a kormánypárti erők kétharmados többségben lesznek.

A polgármester-választáson a második helyen a civil színekben induló, de balliberális pártok által támogatott Csorbai Ferenc végzett, ő a voksok kevesebb mint negyven százalékát szerezte meg. A harmadik Bernáth Csilla (Mi Hazánk) lett, ő a szavazatok alig több mint három százalékát kapta.

A mohácsi időközi önkormányzati választást egész nap óriási érdeklődés kísérte, félórával az urnazárás előtt a szavazók 53,36 százaléka adta le voksát. Ez jócskán meghaladta a tavaly őszi választási részvételt, akkor 18.30-ig a szavazópolgárok 38,11 százaléka voksolt. Sőt a választási részvétel lényegesen magasabb a 2019-es önkormányzati választás országos átlagánál is, ami egy éve 18.30-kor 47,2 százalék volt.

A Duna-parti településen azért tartottak időközi választást, mert a testületet júliusban feloszlatta magát. Tavaly október óta a mostani választáson vesztes Csorbai Ferenc, Puch László volt MSZP-pénztárnok veje volt Mohács polgármestere. Csorbai a tavaly őszi választáson úgy tudott nyerni, hogy Szekó József, a kormánypártok jelöltje, a város addigi első embere, nem sokkal a szavazás előtt elhunyt, így az akkor szocialista politikus kihívó nélkül maradt. Csorbai egy éve MSZP-s jelöltként indult, ám később otthagyta a pártot, és most civil színekben, de csonka balliberális összefogásban mérette meg magát, a Momentum ugyanis nem támogatta a politikust. Vasárnap összesen harmincegy, köztük négy független politikus szállt ringbe a képviselő-testület 13 mandátumáért, a polgármesteri székért hárman mérették meg magukat.

Véget érhetnek a politikai csatározások

Ami a választási kampányt illeti, Pávkovics Gábor korábban lapunknak úgy nyilatkozott: a hataloméhes balliberális oldal mindent bevetett a választási győzelem érdekében, nemtelen eszközöket használva kampányolt, amivel felforgatta a csendes város nyugalmát. A Fidesz–KDNP-s politikus kiemelte, hogy a balliberális pártoknak a kampányban nem a programjuk ismertetése volt a fontos, hanem a politikai ellenfél hazugságokon alapuló lejáratása, amit sajnálatosnak nevezett.

Pávkovics Gábor a kampányban nyilatkozott a terveiről is. Elmondta, hogy be kívánják fejezni a folyamatban levő fejlesztéseket, újabb beruházásokat indítanának, és meg szeretnék valósítani a helyben felmerült jó ötleteket. Funkcióval töltenék meg az eddig megépített, felújított intézményeket, mert szerintük azokat vissza kell adni a városnak. Kitért arra is, hogy ha a választók a polgári erőknek szavaznak bizalmat, akkor felszámolják a politikai csatározásokat, és a város fejlesztése érdekében minden követ megmozgatnak, továbbá méltó módon felkészülnek a mohácsi csata 500. évfordulójára is.

Karcag narancssárga maradt

A karcagi időközi polgármester-választást Szepesi Tibor (Fidesz–KDNP) nyerte meg, a politikus a voksok több mint kilencven százalékát gyűjtötte be. Egyetlen kihívója, Nagy József (Munkáspárt) a szavazatok kevesebb mint tíz százalékát szerezte meg. Időközi választást tartottak az 5. egyéni önkormányzati választókerületben is, ott Pintér Zoltán (Fidesz–KDNP) győzött. Karcagon lényegesen alacsonyabb részvétellel zajlott a választás, a városban 18.30-ig csak a szavazópolgárok 25,89 százaléka adta le a voksát.

A csaknem húszezer lakosú településen azért tartottak polgármester- és egy körzetben képviselő-választást, mert júniusban súlyos betegség következtében elhunyt Dobos László kormánypárti polgármester, aki az 5. egyéni választókerület képviselője is volt. A polgármesteri székért csak ketten szálltak ringbe, míg a képviselői mandátumért négyen indultak el. A balliberális oldal nem állított polgármesterjelöltet, csak a papíron független Bodnár Csabát támogatta az 5-ös egyéni körzetben.

Krausz János Gánt új polgármestere

Krausz János, a Fidesz–KDNP jelöltje, az eddigi alpolgármester lett a polgármester a Fejér megyei Gánton, miután a vasárnapi időközi választáson a három jelölt közül ő kapta a legtöbb szavazatot.

Egy hét múlva újabb településeken voksolnak

Négy további településen is tartottak időközi választást. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beregdarócon és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kengyelen csak polgármestert, míg a Vas megyei Kemeneskápolnán polgármestert és képviselőket is választottak.

Az időközi választásokat igyekeztek mindenütt a higiéniás előírásokat betartva megrendezni. A helyi választási irodák a koronavírus-járvány miatt a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeztek el, amelyet a választópolgárok érkezéskor és távozáskor is használhattak. A szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viseltek, és erre kérték a választópolgárokat is. Emellett figyelmeztették a választókat, hogy tartsanak egymástól legalább másfél méter távolságot.

Vasárnap öt településen tartanak időközi választást. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszolnokon és a Nógrád megyei Cserhátsurányban teljes testületet választanak, míg a Baranya megyei Bostán és Cserdin, illetve a Somogy megyei Balatonszemesen csak polgármesterjelöltekre voksolhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.