időjárás 16°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Mohácsra és Karcagra figyel az ország

Borsodi Attila
2020.09.27. 12:14
Mohácsra és Karcagra figyel az ország

Két városban is időközi önkormányzati választást tartanak vasárnap: Karcagon Dobos László, a város első emberének halála miatt kell a szavazóurnákhoz járulniuk az embereknek, míg Mohácson a testület önfeloszlatása után kell polgármestert és képviselőket választani. Utóbbi településen 18 óra 30 percig a választásra jogosultak 53,36 százaléka jelent meg a szavazóurnáknál. A mostani választási részvétel jócskán meghaladja Mohácson a tavaly októberit, akkor fél órával az urnazárás előtt csupán a szavazók 38,11 százaléka adta le voksát. Sőt, a választási részvétel lényegesen magasabb a 2019-es önkormányzati választás országos átlagánál is, ami egy éve 18 óra 30 perckor 47,2 százalék volt.

A Duna-parti településen azért tartanak időközi választást, mert a testület júliusban feloszlatta magát. Most vasárnap összesen harmincegy, köztük négy független politikus szállt ringbe a képviselő-testület 13 mandátumáért, a polgármesteri székért hárman méretik meg magukat. Sokan Pávkovics Gábort (Fidesz–KDNP) tartják esélyesnek, de adott polgármester-jelöltet a Mi Hazánk, a balliberális összefogás, a VAN Közéleti Egyesület is, mindhárom szervezet az egyéni körzetekben is állított aspiránst. A balliberálisok polgármesterjelöltje most is Puch László volt MSZP-pénztárnok veje, Csorbai Ferenc. A politikus tavaly októberben a szocialisták színeiben indult, de azóta otthagyta a pártot, számos konfliktus miatt a Momentum sem támogatja.

Csorbai Ferenc úgy tudott nyerni a tavaly őszi polgármester-választáson, hogy Szekó József, a kormánypártok jelöltje, a város addigi első embere nem sokkal a szavazás előtt elhunyt, így az akkor szocialista politikus kihívó nélkül maradt.

Karcagon lényegesen alacsonyabb részvétel mellett zajlik a választás, itt 18 óra 30 percig a szavazópolgárok csupán 25,89 százaléka adta le a voksát. A csaknem húszezer lakosú Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban azért tartanak polgármester- és egy körzetben képviselő-választást, mivel júniusban súlyos betegség következtében elhunyt Dobos László kormánypárti polgármester, aki az 5. egyéni választókerület képviselője is volt.

A polgármesteri székért ketten szálltak ringbe – Nagy József (Munkáspárt) és Szepesi Tibor (Fidesz–KDNP) –, míg a képviselői mandátumért négyen indultak el. Megmérkőzik a képviselői helyért Bodnár Csaba (független), Horváth Sándor Imre (Munkáspárt), Pintér Zoltán (Fidesz–KDNP) és Tóth Csaba (Mi Hazánk). A balliberális oldal polgármester-jelöltet nem is állított, csak a papíron független Bodnár Csabát támogatják az 5-ös körzetben.

Négy további településen is időközi választást tartanak. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kengyelen és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beregdarócon csak polgármestert, míg a Fejér megyei Gánton és a Vas megyei Kemeneskápolnán teljes testületet választanak.

A helyi választási irodák a koronavírus-járvány miatt a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeztek el, amelyet a választópolgárok érkezéskor és távozáskor is használhatnak. A szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, erre kérik a választópolgárokat is. Emellett arra hívják fel a figyelmet, hogy amennyiben sokan érkeznek egyszerre, tartsanak legalább másfél méter távolságot egymástól, és vigyenek magukkal tollat a voksoláshoz.

Mohács és Karcag választott

Csődöt mondott Mohácson a szivárványkoalíció

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.