Az ELTE jogon is egyetemfoglalás lehet

Időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről – nyilatkozta az ELTE ÁJK-n szerveződő tüntetés felszólalója, Fleck Zoltán, az egyetem tanára.

Magyar Nemzet
2020. 09. 22. 6:14
Szabó Máté; Fleck Zoltán
Fleck Zoltán már a jogállam felfüggesztéséről is beszélt Fotó: Földi Imre Forrás: MTI/Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallgatói fórumot hirdettek meg ma estére az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (ELTE ÁJK) Egyetem téri épülete elé, amelyen Fleck Zoltán jogszociológus, a jogszociológiai tanszék vezetője is előadást tart. A baloldali Eötvös Károly Intézet igazgatója nemrégiben azt nyilatkozta az MSZP-hez köthető Hírklikknek: – Nagy valószínűséggel egy ’22-es ellenzéki győzelem után időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után.

Fleck egyébként számtalan esetben tett hitet Gyurcsány Ferenc mellett, sőt részt vett abban a 2011-es akcióban is, ahol az aláírók a volt miniszterelnököt Nagy Imréhez hasonlították, és mentelmi jogának megvonását koncepciós pernek állították be.

A mostani megmozdulás szervezője, a Titkos Egyetem nevű Facebook-csoport az esemény közösségi oldalán azt írja: „Mint azt bizonyára tudjátok, a nyáron komoly dolgok történtek a felsőoktatás területén. Több egyetemet alapítványi fenntartásúvá változtattak, köztük a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is, amelynek hallgatói nem fogadták el ezt a döntést, illetve azt, hogy az ő kizárásukkal születtek döntések a fejük felett, ezért szeptember elejével elfoglalták az egyetemüket, és azóta alternatív tantervvel tartják saját maguk képzéseit.”

Hozzáteszik: „Sajnos nincs okunk azt feltételezni, hogy a hatalom minden párbeszédet nélkülöző átalakítási tervei megállnak a színműnél, ezért jobb, ha időben felkészülünk arra, hogy egyszer mi is sorra kerülünk. Ezért várunk titeket erre a hallgatói fórumra, ahol meg tudjuk beszélni, hogy mi a probléma a magyar felsőoktatással, illetve azt, hogy mi milyen egyetemet képzelünk el magunknak.”

„Mutassuk meg, hogy sokan vagyunk, akik egy olyan felsőoktatást akarnak, ami a párbeszédre és egymás meghallgatására alapul, és nem a felülről oktrojált döntésekre és a pillanatnyi hatalmi érdekekre. Csatlakozz közénk!” – áll a bejegyzés végén a szervezők felhívása.

Fleck kijelentésével kapcsolatban megkerestük az ELTE ÁJK dékáni hivatalát, hogy megtudjuk, mi az intézmény vezetésének véleménye arról, hogy olyan tanár tanít jogi egyetemen, aki gond nélkül lemondana a jogállam tiszta érvényesüléséről.

Frissítés (09.22., 15:00): Lapunknak válaszolt az ELTE ÁJK Dékáni Titkársága, amely úgy tájékoztatott, hogy cikkünk megjelenése előtt nem kapták meg kérdéseinket. Cikkünk korábbi verziójában azt állítottuk: „Lapzártánking nem kaptunk válaszokat kérdéseinkre”. Ezzel szemben kérdéseink a tegnapi nap során valóban nem érkezhettek meg a Dékáni Hivatalhoz, mert azokat rossz email-címre küldtük, ami csak később vált nyilvánvalóvá, a hibáért elnézést kérünk. A helyzetet észlelve elküldtük kérdéseinket kedden reggel, amelyre az alábbi választ kaptuk.

„Fleck Zoltán szóban forgó kijelentése a magánemberként mindenkit megillető szabad véleménynyilvánítás joga gyakorlásának körébe tartozik. Ugyanakkor hangsúlyozzuk: a jogállamiság tisztelete egyetemi polgáraink közösen vallott értéke, amelynek képviseletét a Kar vezetése oktatói tevékenységük során Karunk minden oktatójától elvárja” – írta az ELTE ÁJK Dékáni Hivatala.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.