Elkészültek a hazánkban gyártott, világszínvonalú lélegeztetőgépek

Napokon belül az egészségügy rendelkezésére fog állni a külügyminisztérium által megrendelt ezer darab lélegeztetőgép.

Forrás: MTI2020. 09. 25. 18:44
SZIJJÁRTÓ Péter
Vác, 2020. szeptember 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Panther 5 típusú lélegeztetõgépeket gyártó Celitron Medical Technologies Kft. váci központjában tartott sajtótájékoztatón 2020. szeptember 25-én. A hazai székhelyû cég legyártotta a külügyminisztérium által megrendelt 1000 darab lélegeztetõgépet, így napokon belül a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a hazánkban gyártott, világszínvonalú gép. MTI/Máthé Zoltán Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon belül a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a külügyminisztérium által megrendelt ezer darab, világszínvonalú lélegeztetőgép, amelyet a hazai székhelyű Celitron Medical Technologies Kft. már legyártott – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Vácon. Hozzátette, hogy a gépet a Honvédkórházban, a Debreceni Egyetemi kórházban és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen is tesztelték és mindenhonnan csak a legjobb visszajelzések érkeztek. A legyártott lélegeztetőgépek (900 db) szállításra készek, száz darabot még tesztelnek.

Szijjártó Péter a Celitron Medical Technologies Kft. váci központjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyarországon gyártott lélegeztetőgép technológiai szempontból ma a legjobb a világpiacon: korhatár nélkül alkalmazható, alacsony energiafelhasználású és függetleníthető a kórházban lévő intenzív osztályokon rendelkezésre álló sűrített levegőt biztosító kiállásoktól.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta, hogy a járvány alatt minden ország számára felértékelődött az önellátás, így nagy biztonságot jelent, hogy négymennyiségben tud Magyarország olyan lélegeztetőgépeket előállítani, amelyek a világ bármelyik pontján, a világ bármelyik kórházában megállják a helyüket. Nagy büszkeség, hogy mindez itt Vácon a magyar emberek munkájának köszönhetően jött létre – fűzte hozzá az államtitkár.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Panther 5 típusú lélegeztetőgépek előtt
MTI/Máthé Zoltán

A Celitron egy magyar gyártó cég, amely a kutatásra és a fejlesztésre helyezi a hangsúlyt a sterilizálás és a fertőzésveszélyes hulladékkezelési rendszerek terén.

Világszerte több mint nyolcvan országban már több mint négyszáz kórházi veszélyeshulladék-kezelő egységet (hulladékfertőtlenítő berendezést), valamint több mint négyezer gőzsterilizálót telepítettek.

A Celitron termékeit és alkatrészeit a 8898 négyzetméter alapterületű, új ipartelepen lévő gyárában állítja elő. A vállalat több mint nyolcvan teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottat foglalkoztat.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Celitron Kft. árbevétele tavaly meghaladta az egymilliárd forintot, ami csaknem húszszázalékos csökkenés 2018-hoz képest. Adózott vesztesége tavaly valamivel több mint 201 millió forint volt, szemben a 2018-as 280 milliós veszteséggel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.