időjárás 4°C Vilma 2022. december 5.
logo

Jogszabálysértések az MSZP támogatásainak elszámolásában

Haraszti Gyula
2020.09.24. 10:40
Jogszabálysértések az MSZP támogatásainak elszámolásában

Az Állami Számvevőszék ellenőrzése szerint a Magyar Szocialista Párt gazdálkodásának törvényessége a 2017–2018 közötti időszakban biztosított volt, a pénzügyi kimutatásait viszont nem a jogszabályi előírások szerint készítette el ebben az időszakban, így azok nem mutattak megbízható és valós összképet a párt bevételeiről és kiadásairól.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, így tett a Magyar Szocialista Párt (MSZP) esetében is. A szervezet megállapításai szerint a MSZP 1989. november 21-én létrejött egyesület, amely nyilvántartott tagsággal rendelkezett, és a nyilvántartásba vételét végző bíróság előtt kinyilvánította, hogy a párttörvény rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismeri el. A párt 2017-ben 423,9 millió forint, míg 2018-ban 354,1 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült.

 

 

Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy az MSZP által közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartotta-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, valamint a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt-e fel. Az ÁSZ megállapította, hogy az MSZP gazdálkodásának törvényessége biztosított volt 2017–2018-ban. A gazdálkodására vonatkozó számviteli kereteket és a belső szabályozásokat az MSZP a jogszabályi előírások szerint kialakította, a könyvvezetési és nyilvántartási rendszerét az előírások szerint működtette.

A párt a 2017. és a 2018. évi pénzügyi kimutatásait azonban nem a jogszabályi előírások szerint készítette el, a pénzügyi kimutatások elkészítése során nem érvényesült a következetesség és a valódiság elve.

A 2017–2018. évi pénzügyi kimutatásait a jogszabály által előírt határidőben tette közzé a Magyar Közlöny mellékletét képező Hivatalos Értesítőben és a saját honlapján. Az MSZP a működéséhez juttatott forrásokat, költségvetési támogatásokat 2017-ben szabályszerűen, 2018-ban viszont nem szabályszerűen számolta el, mert ehhez nem voltak megfelelően kiállított bizonylatok. Az előzőekből adódóan a párt 2018-ban nem biztosította a központi költségvetési támogatások elszámolásának szabályszerűségét. A kiadások kifizetése a jogszabályok és a belső szabályzatok előírásai szerint történt.

A feltárt szabálytalanságok kijavítása érdekében az ÁSZ két javaslatot tett az MSZP elnökének, akinek ezek alapján harminc napon belül intézkedési tervet kell készítenie – áll a számvevőszék közleményében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.