Kásler: Ötvenmilliárdot kap a főváros egészségügyi célokra

Egy helyen érdemes elvégezni az összes diagnosztikai vizsgálatot és terápiát, ha a főváros is ezt az eljárásrendet alkalmazza, célszerűen használják fel a kormánytól kapott kétmilliárd Ft-ot – mondta Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter az Életközelben című műsor legújabb adásában. A tárcavezető a nagydiagnosztikai várólisták mellett az iskolai tanév kihívásairól is beszélt.

Magyar Nemzet
2020. 09. 07. 18:08
null
Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyományos módon indult az idei tanév az iskolákban, jelen pillanatban tíz napra előre tudjuk megbecsülni a várható eseményeket, de minden variációra felkészültünk: az iskolákba küldött nyolcoldalas ajánlás alapján az iskolák kiválaszthatják azt a 8-10 pontot, ami garantálja a normális működésüket, biztosítja a gyermekek és a pedagógusok biztonságát – mondta a miniszter a tanévkezdésről. A NAT és a kerettantervek adaptálásával kapcsolatban kifejtette: az új tanterv megadja a tanároknak a lehetőséget arra, hogy a kerettantervek esetében húszszázaléknyi korlát között a saját egyéni plusz többletüket tehessék hozzá, ami két rendező elv mellett jelentkezhet: a nagyon jó képességű diákok szabad kibontakozásának a segítése, illetve a másik oldalon a hátrányban lévő tanulók lemaradásának a csökkentése.

A nagydiagnosztikai várólisták kapcsán Kásler Miklós elmondta: a kormány ötvenmilliárd forintot juttat a fővárosnak egészségügyi célokra, ebből a kormánytámogatásból kétmilliárd Ft-ot fordítanak CT-/MR-vizsgálatokra. Ez nagyon helyes – emelte ki, ugyanakkor hozzátette, hogy az onkológiai diagnosztika nem csak CT- és MR-vizsgálatokból áll. A diagnosztikának három pillére van: a labordiagnosztika, a képalkotó diagnosztika és a patológiai diagnosztika – sorolta fel a professzor. Időveszteség akkor fordulhat elő, ha a felsorolt diagnosztikai lehetőséget nem egy helyen végezzük el, ilyenkor mindenhol hozzáadódik egy-két nap várakozási idő. Ez a lényeg – hangsúlyozta. Egy helyen el lehet végezni az összes diagnosztikai vizsgálatot és a terápiát. Ha ezt az eljárásrendet alkalmazza a főváros, akkor biztos, hogy célszerűen használja fel a pénzt, ha pedig ne adj’ isten, más elképzelésük van, az szakmailag elégtelen – foglalta össze a tárcavezető a várólisták csökkentésének kérdését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.