Kiderült, mikor kötelező a koronavírusteszt elvégzése

Megjelent a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján a koronavírusos betegek kezeléséről szóló új eljárásrend. A dokumentum részletesen szabályozza, milyen esetekben kell PCR-tesztet végezni, a jellegzetes tünetek fennállása ugyanis ehhez önmagában nem elegendő. A kontaktszemélyek járványügyi megfigyelése az új szabályok szerint tíz napig tart.

Csókás Adrienn
2020. 09. 21. 21:33
-
Sydney, 2020. augusztus 19. Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Fotó: Dan Himbrechts Forrás: MTI/AAP/Dan Himbrechts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új eljárásrendet alakított ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a koronavírusos betegek kezelése kapcsán. A Müller Cecília tiszti főorvos és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett dokumentum szerint a PCR-vizsgálat végzése mostantól akkor kötelező, ha – hirtelen kezdődően – fennállnak koronavírus fertőzésre jellemző tünetek, úgy mint a köhögés, 38 fok feletti testhőmérséklet, nehézlégzés, esetleg szaglásvesztés, ízérzés hiánya, zavara vagy radiológiai eltérés tapasztalható, illetőleg az orvos COVID–19 fertőzést gyanít, mindemellett az alábbi feltételek közül is legalább egy teljesül:

  • a beteg a tünetek megjelenése előtti két hétben olyan országban, területen járt, ahonnan összefüggő eseteket, vagy közösségi terjedést jelentettek,
  • vagy a tünetek előtti 14 napban a beteg szoros kapcsolatban volt valószínűsített, vagy megerősített koronavírus fertőzöttel,
  • vagy járó- vagy fekvőbeteg szakellátásra szorul bármi ok miatt,
  • vagy közvetlen betegellátásban részt vevő egészségügyi dolgozóról van szó,
  • vagy olyan bentlakásos intézmény lakója, dolgozója az illető, ahol kockázati csoportba tartozó személyeket gondoznak.
  • A követendő járványügyi szabályok szerint, ha a kezelőorvosban erős a gyanú, hogy a beteg tüneteit koronavírus okozza, de az első légúti PCR-vizsgálat negatív eredménnyel zárul – különösképp, ha felső légúti mintavétel történt – ismételt vizsgálati minta küldhető 48 óra különbséggel, akár többször is. Hatósági intézkedés csak akkor szükséges, ha pozitív PCR-teszt igazolja a fertőzést.

    A friss eljárásrend szerint továbbra is indokolt, hogy a légúti panaszokkal küzdő személyek ne személyesen jelentkezzenek az orvosnál, hanem először telefonon vegyék fel a kapcsolatot a betegellátóval. A vizsgálat során hatéves kor fölött kell kötelezően maszkot viselni.

    A fertőzött személy kontaktjának számít minden olyan személy, aki jelenleg nem mutat tüneteket, de kapcsolatban volt vagy lehetett egy COVID–19-es beteggel. Közülük, a kontaktkutatás során azokat kell felderíteni, akik a tünetek fennállása idején és az azt megelőző két napban kapcsolatba kerültek a valószínűsített vagy megerősített koronavírusos beteggel.

    A betegeket három csoportba sorolja a dokumentum:

  • gyanús eset az, akinél fennállnak a tipikus tünetek vagy az orvosa úgy ítéli meg, hogy fertőzésgyanús,
  • valószínűsített eset az, aki a fenti kritériumokon kívül az előző két hétben szoros kapcsolatban volt fertőzöttel, vagy olyan bentlakásos intézmény lakója, dolgozója, ahol járvány zajlik, illetve az, akinél a fertőzésre jellemző radiológiai eltérés kimutatható,
  • megerősített eset pedig az, akinél klinikai mintában kimutatták a vírust.
  • Az eljárásrend lehetővé teszi, hogy az otthonában elkülönített, enyhe tüneteket mutató beteg családi szoros kontaktjait ugyanabban az ingatlanban különítsék el, ha ennek feltételei biztosítottak.

    A kontaktok esetében a járványügyi megfigyelés új időtartama tíz nap.

    Kitérnek továbbá arra is, hogy a járványügyi megfigyelés, illetve zárlat leteltekor nem szükséges az intézkedés alá vont személynél laboratóriumi vizsgálatot végezni.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.