Magyarország járványügyi készültség állapotában van

Nem elég sállal eltakarni az arcot, helyesen hordva a maszkot kell viselni az előírt helyeken.

Elek Nikoletta – Nagy Orsolya
2020. 09. 21. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország járványügyi készültség állapotában van.

Ahhoz, hogy ne kelljen bevezetni további szigorításokat, rendkívül fontos, hogy azt a néhány szabályt, amit ma bevezettünk, szigorúan tartsa be mindenki

– mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján. A tisztifőorvos hozzátette: egy hete a napi ezret közelíti meg a betegek száma, most a fiatalok azok, akik pozitivitást mutatnak. Egy részük tünetmentes vagy enyhe tünetekkel bírnak, de tovább tudják adni a betegséget.

Hétfői adatok szerint 876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést,

ezzel 18 866 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 krónikus beteg, így az elhunytak száma 686 főre emelkedett, 4401-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

– 463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen. A mai naptól a maszk használat kötelezettsége életbe lépett,

nem elegendő sállal eltakarni az arcot, helyesen hordott maszkot kell viselni,

ahol a jogszabály előírja. Főként zárt terekben kötelező az arc eltakarása, ilyenek a mozik, színházak, bevásárlóközpontok, egészségügyi intézmények és az ügyfélfogadási helyszínek – tájékoztatott Müller Cecília, aki hozzátette:

tíz napra csökkent a házi karantén ideje.

Új tényező, hogy aki szeretne tesztet csináltatni magának azért, mert külföldről érkezett haza az országba, és szeretné elhagyni a karantént pár napon belül, annak számára is

elérhető a teszt 19.500 forintos áron. Magasabb ár nem kérhető érte

– hangsúlyozta Müller Cecília.

Kiemelte, hogy az elmúlt napok adataiból az látszik, a betegség túlnyomóan a fiatal korosztályt érinti most, de nem zárható ki, hogy a többi korosztályra is átterjed a fertőzés, hiszen az elmúlt 24 órában hárman elhunytak: egy 58 éves, egy 71 és egy 87 éves magyar honfitársunk.

Az országos tisztifőorvos arra kért mindenkit, hogy tartsa be szigorúan a szabályokat, hiszen ezáltal védhető meg mindaz, amit eddig elértünk.

Arra is kitért, hogy a mai naptól láthatnak majd adatokat az oktatási-nevelési intézményekre vonatkozóan is.

Jelenleg 20 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet a járvány miatt.

Az operatív törzs ezeken felül 186 intézményben döntött tantermen kívül digitális munkarend bevezetéséről: 177 esetben 1-1 osztályt érint az intézkedés, a többi esetben az egész iskolát is.

Újságírói kérdésre – a bevásárlási idősávok visszahozásával kapcsolatban – Müller Cecília úgy tájékoztatott, az eddig meghozott intézkedések azt a célt szolgálják, hogy ne kelljen tovább szigorítani, de, ha szükséges, további intézkedéseket fognak bevezetni.

A vírustagadókról és oltásellenes mozgalomról Müller Cecília elmondta:

ezek a csoportok megalapozott szakmai háttérrel nem rendelkeznek, de kárt tudnak okozni.

Elbizonytalanítják az embereket, ezért zavarják a védekezést. Kiss Róbert rendőr alezredes hozzátette:

a rémhírterjesztést a büntető törvénykönyv szabályozza és bünteti, tavasszal valótlan járványügyi állításokért 140 ügyben indult eljárás.

A tesztek hatósági áráról Müller Cecília azt mondta,

az eddigi elvégzett tesztek elenyésző kisebbsége került térítésre, a háziorvos által elrendelt tesztek továbbra is ingyenesek.

Azokért a vizsgálatokért kell fizetni, amelyeket önszántukból kérnek az emberek, ilyen a külföldről hazatérők karantén kötelezettségének a kiváltása.

– A szolgáltatók semmilyen egyéb okból nem kérhetnek többet a teszt elvégzéséért, mint a hatósági ár

– szögezte le a tisztifőorvos.

Kiss Róbert rendőr alezredes az egyéni felelősség körét ismertette a tájékoztatón. Kiemelte, hogy a jelenleg hatályos jog szerint,

a 6. életévét be nem töltött kiskorú kivételével, mindenki köteles orvosi, munkavédelmi, textil vagy más anyagból készült maszkot viselni, úgy, hogy a maszk a szájat és az orrot folyamatosan elfedje.

A tömegközlekedési eszközön maszk nélkül utazó, vagy az intézmények területén maszk nélkül látogató, illetve a maszkot nem a megfelelő módon viselő személyt pedig a tömegközlekedési eszköz vezetőjének ki kell zárni, ahogy az intézmény üzemeltetője szintén köteles kizárni a látogatásból. Hozzátette:

amennyiben felszólításra nem hagyják el ezeket a helyeket, rendőri intézkedést kell kezdeményezni.

A jogszabály megfogalmazza: a rendőrség is ellenőrizheti a védelmi intézkedések betartását saját hatáskörben. Amennyiben az ellenőrzés során ezen intézkedések mulasztását észlelik, a tömegközlekedési eszköz vezetőjének és az intézmény vezetőjének figyelmét is felhívják a szabályok betartására. Egyes esetekben a hatáskörrel rendelkező budapesti vagy megyei kormányhivatalt, illetve a kereskedelmi hatóságot is értesítik – ismertette a rendőr alezredes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.