Ma ingyenesen látogathatók a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai

Először tekinthető meg néhai Maár László Corvin közi szabadságharcos lovagi öltözéke.

Magyar Nemzet
2020. 10. 23. 9:15
Magyar Nemzeti Múzeum
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 23-án idén is ingyenesen látogathatók a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai, az egyetlen kivétel a World Press Photo tárlata. Ezen a napon a múzeum komolyzenei minikoncertekkel is várja a közönséget a díszlépcsőházban.

Az intézmény közleménye szerint a nemzeti ünnepen lesz először látható a múzeumban néhai Maár László (1939–2011) Corvin közi szabadságharcos lovagi öltözéke és kitüntetései, oklevelek és fényképek, amelyekhez ajándékozás útján jutott az intézmény. Az adomány részeként több olyan lengyel kitüntetés is a múzeum birtokába került, amelyek eddig hiányoztak a gyűjteményből.

„Az '56-os Szabadságharcos Lovagrendet, amelynek Maár László is tagja volt, egykori forradalmárok alapították, köztük több életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt szabadságharcos. A lovagrend lengyel priorátusa Poznańban tevékenykedik” – olvasható a közleményben.

Néhai Maár László Corvin közi szabadságharcos lovagi öltözéke és kitüntetései
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Maár László 17 évesen állt be a Corvin közben harcolók közé. A forradalom alatt mindössze egyszer ment haza pár órára. A harcok végeztével Nyugatra akart szökni, de az osztrák határ közelében elfogták. Társával együtt elengedték, ezután otthon bujkált. 1975-ben disszidált Svédországba. Az 1990-es években tért vissza először Magyarországra. A lovagrend 2006-ban, poznańi ülésén fogadta tagjai sorába.

A World Press Photo kiállítás vasárnapig tart nyitva; a gyakran megrázó pályaműveket bemutató tárlatot idén több kísérőkiállítás egészíti ki: a Digital Storytelling című verseny díjazottjai mellett Tóth József Füles Példa-képeim és a Next-Image Mobilfotó című tárlatai.

Szombaton a múzeum állandó kiállításában is több programon vehetnek részt az érdeklődők: a Nőnek való vidék? című muzeológusi tárlatvezetés-sorozat legújabb kiadásában az MNM szakemberei a hun kortól az avar korszak végéig tekintik át, mi az, amit a nők szerepéről tudni lehet, majd Családi titkok a tárgyak mögött 2. címmel a XIX–XX. századi női szerepekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Október 27-én felnőtteknek szóló Középkori fegyvermustrát hirdet a múzeum, október 29-én pedig a gyerekeket várja majd a Páncélsimogató nevű program.

Egészségügyi szabályok

Az épületben kötelező a maszk használata és a kézfertőtlenítés a bejáratnál, ahol lázmérés történik, továbbá a mosdókban kézfertőtlenítő szappanok találhatók. A kiállítási terekben a távolság könnyen betartható, a múzeumi dolgozók ügyelnek arra, hogy ne forduljon elő zsúfoltság, ez igaz a ruhatárra és a büfére is. A múzeum tereit (kiállítás, mosdók, büfé) folyamatosan takarítják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.