Az erdők megőrzése elsőként hívta életre a fenntarthatóság gondolatát

Az emberiség az erdők kapcsán jött rá legelőször, hogy természeti erőforrásaink végesek – mondta Zambó Péter államtitkár.

Forrás: MTI2020. 10. 09. 19:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberiség az erdők kapcsán jött rá legelőször, hogy természeti erőforrásaink végesek, az erdők megőrzése pedig elsőként hívta életre a fenntarthatóság gondolatát – mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a Budakeszi Széchenyi István Általános iskolába szervezett faültetésen, amelyről az Agrárminisztérium (AM) pénteken közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Az AM közleményében kiemelte, a Fenntarthatósági Témahéten több mint 700 iskolában faültetésekkel hívják fel a figyelmet a fenntarthatóságról gondolkodás fontosságára. Ez az Agrárminisztérium által támogatott kezdeményezés szorosan kapcsolódik az idei Erdők Hete témájához is, amelynek rendezvényei országszerte bemutatták, hogy miben segítenek a fák a klímaváltozás elleni fellépésben.

Az agrártárca államtitkára felhívta a figyelmet: a jövőnk azon múlik, hogy képesek vagyunk-e a természeti erőforrások mennyiségéhez szabni az igényeinket, és megtaláljuk-e megújításuk lehetőségeit. Megfogalmazása szerint a klímaváltozás elleni harcban fontos szövetségesek az erdők és a fák, amelyek jó levegőt és árnyékot adnak, visszatartják a vizet, megkötik a légköri szenet, védenek az időjárási szélsőségektől. Emellett élőhelyet jelentenek számos egyéb faj számára, testi-lelki felüdülést nyújtanak számunkra – írják a közleményben.

Zambó Péter hangsúlyozta: a kormány átfogó programot hirdetett az ország fával borított területeinek növelésére. A belterületek zöldítése érdekében településfásítási programot hirdettek, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve minden megyében létrehozzák az újszülöttek erdejét, és megemelték a Vidékfejlesztési program erdőtelepítési támogatás összegét – sorolta. Utóbbi sikerét mutatja, hogy a gazdák a rendszerváltozás óta az elmúlt évben nyújtották be a legtöbb igényt az erdőtelepítési támogatásokra – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.