időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Életfogytiglan vár a bérgyilkosra

Szemán László János
2020.10.12. 06:44
Életfogytiglan vár a bérgyilkosra

Két előre kitervelten, anyagi haszon érdekében elkövetett emberölésért felel majd magyar bíróság előtt a vajdasági illetőségű Dér Csaba, akit a hatóságok Európa-szerte a szerb drogmaffia bérgyilkosának tartanak. A profi gyilkosra Szerbiában legfeljebb negyven év fegyházat szabhatnak ki, egy belgrádi hidegvérű kivégzés miatt távollétében ítélnek majd róla. Dér magát kriminális problémamegoldónak írta le a vallomásában.

Akár tényleges életfogytiglani fegyházat is kaphat a 39 éves Dér Csaba egy budapesti és egy amszterdami bérgyilkosság végrehajtása miatt. A vajdasági Csantavéren született magyar nemzetiségű férfi szerb–magyar kettős állampolgár. A magyar félnek a holland hatóságok adták át a nyomozást az amszterdami gyilkosság miatt, így a két ügyet a BRFK-n egyesítették, ahol hamarosan befejezhetik azt. Ezenkívül

még tizenkettő, zömmel az unióban elkövetett gyilkosságot vizsgálnak az illetékes hatóságok, miután a kivitelezés ráillik a Dér Csaba által használt módszerre.

A nyomozati anyag szerint Dér általában először terepfelmérést végez, ruházatát többször változtatja, parókát, sapkát visel, majd odasétál áldozatához a nyílt utcán vagy egy szórakozóhelyen, közelről fejbe lövi hangtompítós pisztollyal, kapkodás nélkül elsétál, és ruhát cserél.

Így történt ezt 2019 januárjában is, amikor a szerb hatóságok adtak ki nemzetközi körözést ellene, miután Belgrádban az utcán agyonlőtte Nebojsa Markovicsot, egy helyi maffia alvezérét. Ezután a magyar hatóságok is nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mivel 2018 szeptemberében Budapesten, a XV. kerületi kiserdőnél ő végzett V. László egykori építési vállalkozóval, aki két-három évvel korábban már a sokkal jövedelmezőbb kábítószer-terjesztésre tért át. V. Szerbiából szerezte be a kokaint, ám az akkori szállítója felemelte a beszerzési árat, így új beszerzési forrást keresett. Ekkor talált kapcsolatot a szerb Alen K.-hoz, akinek Dér Csaba is dolgozott. K. Dért bízta meg, hogy lebonyolítsa a budapesti üzletet V. Lászlóval, akit a XV. kerületi kiserdőhöz hívott. Dér 11 darab, egyenként kilós csomagot készített, amik kokainnak néztek ki, csakhogy porcukor volt bennük.

A vajdasági illetőségű magyar férfit az általa a tetthelyeken hátrahagyott DNS-minták buktatták le
Fotó: YouTube

V. korábban 14 millió forintnyi előleggel lefoglalta a szállítmányt, ám amikor a csomagokat ellenőrizni akarta a kiserdőnél, Dér közelről tarkón lőtte, majd a holttestet bevonszolta a patakba, és otthagyta. A bérgyilkost valaki megzavarhatta, mert V. autójában nemcsak a csomagok maradtak ott, hanem egy piros hátizsák is, benne egy parókával.

A bűnügyi technikusok mindkét tárgyon bőven találtak DNS-mintát, amelyek egyeztek, majd az Europol nyilvántartásában meg is találták Dér Csaba profilját.

A magyar kollégák eredményei alapján 2019. február végén a holland hatóságok DNS-egyezéssel bizonyították: 2018 augusztusában egy amszterdami kávézóban is Dér végezte ki Ivan Serdarušić horvát állampolgárt.

Ugyancsak DNS-egyezés alapján derült ki, hogy a spanyol hatóságok is vizsgálatot folytatnak a maffiózó ellen, mert 2017. augusztus 28-án egy barcelonai parkban négyszer rálőtt Nebojsa Sztojkovicsra, a belgrádi rakovicai klán vezetőjére. A maffiafőnök fejét, állát, mellkasát és hasát érték a lövések. A kórházban azonnal megműtötték, napokig mesterséges kómában tartották, végül túlélte a támadást. Spanyol értesülések szerint a merénylet megrendelője a konkurens montenegrói maffia volt.

A bérgyilkost idén márciusban egy prágai hotelben fogták el. A cseh hatóságok szerint egy szerb politikusra vadászhatott.

Két pisztolyt, egy hangtompítót és számos parókát is találtak a szobájában. A bűnöző elfogása után Bécsben 14 uniós ország hatóságai egyeztettek a szerb drogmaffia bérgyilkosságairól. Dér azt állította kihallgatóinak, ő nem bérgyilkos, hanem egy kriminális problémamegoldó, olyanokat végez ki, akik gyerekeknek adnak drogot, illetve akik az ő életére törnek. V. László megölését beismerte, a hollandiai gyilkosságot pedig felvették a biztonsági kamerák.

A magyar nyomozók profilja szerint Dér kettős személyiség. A magyar barátnőjével szemben kifejezetten romantikus, míg gyilkosként hidegfejű, kegyetlen. Dér Csabára Szerbiában legfeljebb negyven év fegyházat szabhatnak ki, a belgrádi hidegvérű kivégzés miatt távollétében ítélkeznek majd róla.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.