Határtalan kampány: Kokóval futottak a kárpátaljai gyerekek

Élelmiszerre, tűzifára, valamint a rászoruló gyerekeket fejlesztő foglalkozásokra gyűjt pénzadományt az Ökumenikus Segélyszervezet azon kárpátaljai emberek megsegítésére, akiknek mindennapi megélhetését immár nemcsak a kelet-ukrajnai konfliktus, hanem a koronavírus-járvány is különösen megnehezíti. A segélyszervezet a Kovács Kokó István vezetésével rendezett jótékonysági futással hívta fel a figyelmet az adománygyűjtés lehetőségére. Az eseményt, bár a szokottól eltérő módon rendezték meg, bizonyította, hogy a jó ügy érdekében végzett tevékenységnek a vírus és az országhatár sem állhat az útjában.

2020. 10. 09. 18:14
null
Fekete Daniel / MÖS Fotó: Fekete Daniel / MÖS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendhagyó módon kerítettek rá sort, ám nem maradt el az Ökumenikus Segélyszervezet jótékonysági futása, amellyel a kárpátaljai rászorulókért indított pénzadománygyűjtésre hívták fel a figyelmet. Bár a járvány miatt a hagyományos októberi beregszászi jótékonysági félmaratont nem rendezték meg, a közös cél elérése érdekében létrehívott akció – a modern technika segítségével – a több száz kilométeres távolságot is áthidalta.

Az anyaországban, a beregszászi jótékonysági félmaraton arca, Kovács Kokó István vezetésével futottak a segélyszervezet önkéntesei a Margitszigeten, miközben a határon túl, ugyanebben az időben száz beregszászi iskolás gyerek állt rajthoz a félmaraton helyszínén. Az olimpiai bajnok ökölvívóval futó önkéntesek s a kárpátaljai gyerekek a virtuális térben kapcsolódtak össze.

Fotó: Fekete Daniel/MÖS

A kelet-ukrajnai polgárháborús konfliktus kirobbanása óta évről évre nehezebb körülmények közé kerülnek a megye lakói. Kárpátalja gazdasági helyzete kilátástalan: a munkahelyek hiánya miatt tömeges kivándorlás vette kezdetét, így a helyiek évtizedek óta a szomszédos országokban keresik a boldogulást. Azoknak pedig, akik a régióban maradtak, a csekély fizetések és nyugdíjak, a folyamatosan emelkedő élelmiszer- és energiaárak, a napról napra való megélhetés jellemzi a mindennapjait.

A háborús helyzet okozta válságot a koronavírus-járvány – ami szinte egész Európában a legsúlyosabban érintette az ország lakóit –, valamint annak következményei csak tovább fokozták. Sokan veszítették el a munkájukat, ráadásul a mindennapi szükségletek fedezése is még nehezebbé vált. A Ökumenikus Segélyszervezet felhívásában arról is szó esik, hogy a vírus okozta nehéz helyzetben, valamint a tél közeledtével egyre több család fordul a karitatív szervezet beregszászi irodájához támogatásért, hogy megfelelő élelmiszerhez, meleg ruhához és tüzelőhöz juthassanak. Ezen szükségletek ismeretében a segélyszervezet a korábbi évekhez hasonlóan idén is gyűjtést hirdetett, a beérkező adományokból pedig élelmiszert, tűzifát, illetve az egész évben működő, rászoruló gyermekek felzárkózását elősegítő programot szeretnék finanszírozni.

Fotó: Fekete Daniel/MÖS

A segélyakcióhoz legegyszerűbben a 1353-as adományvonalon lehet hozzájárulni, ugyanis aki tárcsázza, hívásonként 250 forint támogatást tud felajánlani. Minden októberben érkező hívást a kárpátaljaiak megsegítésére fordítanak. Aki nagyobb összeggel támogatná a hátrányos helyzetű kárpátaljaiakat az életkörülményeik javításában, az a www.segelyszervezet.hu honlapon vagy a 11705008-20464565-ös adományszámlára utalással, „Kárpátalja” megjelöléssel teheti meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.