„Heisler András, a Mazsihisz elnöke kisemmizné a holokauszttúlélőket!”

Szinte elkerülhetetlennek látszik a Mazsihisz szakadása, akkorára nőtt az ellentét a neológ zsidó egyház vallási és világi vezetői között. Vélhetően Róna Tamás kirúgása miatt Darvas István rabbi is távozott, ami újabb, az eddigieknél is hevesebb indulatokat váltott ki. Heisler Andrást pedig újabb komoly váddal illetik egy nyilvánosságra hozott levelezésre hivatkozva.

Magyar Nemzet
2020. 10. 12. 19:27
HEISLER András
Miskolc, 2018. december 3. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszél a nyolcnapos zsidó vallási ünnep, a hanuka második napján a gyertyagyújtás előtt Miskolcon 2018. december 3-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Heisler András, a Mazsihisz elnöke kisemmizné a holokauszttúlélőket!” – állítja a mazsihiszes ügyekben jól értesült Smúzoló nevű Facebook-oldal bejegyzésében egy levelezésre hivatkozva. Az oldal posztírója felszólítja a Mazsihisz rabbijait, elöljáróit és a küldöttjeit, hogy „zavarják el” a szervezet elnökét. A blog egy konkrét estet is felidéz: Szabó György, a Mazsök kuratóriumi elnöke szavazásra bocsátott egy javaslatot, mely szerint a covid-járvány második szakaszában 11 millió forintért rendelnének meg maszkokat, gumikesztyűket, fertőtlenítőket, és azokat holokauszttúlélőknek juttatnák el. Szabó György ezt a javaslatot szavazásra bocsátotta, amit Heisler Andráson kívül mindenki megszavazott.

Más botrányok is történtek mostanság a Mazsihisz háza táján. Szintén a Smúzoló információi alapján Darvas István rabbinál Róna Tamás kirúgása volt vélhetően az utolsó csepp a pohárban, és ezért jelentette be önkéntes távozását. Mint azt a Magyar Nemzet megírta: Róna Tamást, a Mazsihisz Rabbitestületének elnökét azonnali hatállyal elbocsátották munkaviszonyából 23 évnyi szolgálat után. Ennek nem hivatalos oka, hogy Róna éveken keresztül szóvá tette, hogy a Mazsihisz világi vezetése, élén Heisler András elnökkel, nem szolgálja megfelelően a hazai neológ zsidóság érdekeit, majd amikor kritikája süket fülekre talált, a nyilvánossághoz fordult. A jelek szerint azonban a Mazsihisz talált egy hivatalos indokot is: az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen húsz év után éppen most megvizsgálták Róna Tamás rabbinikus dolgozatát, amelyben – állításuk szerint – plágiumot találtak. Róna tagadja a vádakat, és ígéri, bebizonyítja igazát.

„A neológia egyik legjobb képességű rabbija állt ma föl Heisler miatt! A világ szégyene!” – írja egy bejegyzésében a Smúzoló Darvas távozásáról.

„Szövetségünk vezetőit örömmel tölti el, hogy továbbra is számíthatnak Darvas rabbira mint az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) főtitkára és egyben kiváló oktatójára” – áll a Mazsihisz oldalán az üggyel kapcsolatban.

A blog szerint a Mazsihisz közleményében terel, mivel a Smúzoló információi szerint Darvas István szeptember elején az egyetemen is fel akart mondani. A blog a felmondásért az OR-ZSE rektorát tartja felelősnek. A Mazsihisszel kritikus blog szerint a történtek újabb szöget jelentenek a hazai neológia koporsójába! „Az uniformis-szélhámos Heisler, a volt baracskai fogvatartott Kunos, meg a keresztény ravatalozóban haknizó Radnóti kivégzik a Mazsihiszt!” – folytatódik a karcos vélemény, amely a Mazsihisz oldalán megjelent, Darvas távozásáról szóló bejelentésre reagál.

„Azt mondja, nem tudja megemészteni kollégája, dr. Róna Tamás kirúgását. És azt sem, hogy egyetemi docensek asszisztáltak a mocskos heisleri színjátékhoz” – szól egy másik poszt szintén Darvas távozásáról.

Róna kirúgása ellen egyébként a rabbitestület egységesen kiállt: „a Rabbitestület nyomatékosan kéri a MAZSIHISZ világi vezetésétől, hogy dr. Róna Tamás felmondását a munkáltató vonja vissza, az egyházi jogviszonyt a főrabbi úrral állítsa helyre, hogy tovább tudja végezni munkáját közösségünket építve!” – olvasható a Mazsihisz rabbitestületének állásfoglalásában, Róna Tamás ügyében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.