Mélyen hallgat a kínos áramlopásról a Demokratikus Koalíció vezetése

Belső vizsgálat indult az erzsébetvárosi önkormányzatnál, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda a DK-s Borka-Szász Tamás helyi frakcióvezető, pénzügyi és kerületfejlesztési bizottsági elnök irodájában áramlopás miatt foglalt le egy speciális számítógépet. A baloldali politikusok politikai felelőssége éppúgy felvetődik, mint a büntetőjogi.

Szemán László János - Bácskai Balázs
2020. 10. 24. 7:18
Niedermüller Péter
Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere az este nyolc óra utáni kijárási tilalommal sem ért egyet MTI Fotó: Marjai János Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem tudhatjuk, hogy az erzsébetvárosi önkormányzati irodájában történt áramlopás kapcsán közismertté vált, immár csak ex-DK-s politikus, Borka-Szász Tamás milyen körülmények között jutott a bitcoinbányászathoz összeállított speciális számítógéphez. Azt sem tudjuk, hogy feltűnt-e egyáltalán valakinek a szintén DK-s Niedermüller Péter vezette önkormányzatnál, illetve a polgármesteri hivatalban a hirtelen megnövekedett áramfogyasztás (a kriptovaluta bányászata rengeteg energiát igényel), illetve azt sem, hogy kik jártak a polgármesteri hivatal, az önkormányzat és a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció vezetői közül Borka-Szász irodájában.

Ez utóbbi a politikai felelősség mellett büntetőjogilag is fontos, mivel aki járt az irodában, annak látnia és hallania kellett a folyamatosan működő speciális számítógépet, ami egy fakeretben állt az iroda sarkában, nagy zajt keltve és óriási hőt kibocsátva.

Tűzvédelmi szakértőnk szerint óriási szerencse, hogy nem okozott tüzet, mivel a fakeret mellett az ablakot takaró függöny – ami félig rálógott a szerkezetre – is tűzveszélyes volt. Apró, ám nem lényegtelen kérdés, hogy az önkormányzatnál milyen tűzvédelmi tevékenységet folytat, ha folytat bárki is. Az általunk megkérdezett szakértő úgy fogalmazott, hogy „egy szakembernek a haja kihullott volna látva az összetákolt szerkezetet működés közben”.

Emlékezetes, hogy óriási botrány robbant ki múlt héten Erzsébetváros DK-vezette önkormányzatában.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a DK-s Borka-Szász Tamás helyi frakcióvezető, pénzügyi és kerületfejlesztési bizottsági elnök irodájában áramlopás miatt foglalt le egy speciális számítógépet.

A Magyar Nemzet a következő kérdéseket tette fel Erzsébetváros önkormányzatának: 2019. október 14-e óta (az érintett ekkortól önkormányzati képviselő a kerületben) Borka-Szász Tamás korábbi önkormányzati képviselő kért-e, kapott-e elektronikai eszközöket (akár alkatrészeket, videókártyákat stb.) az erzsébetvárosi önkormányzattól munkavégzésre vagy más célra? Borka-Szász kért-e, ­kapott-e külön internet-előfizetést az erzsébetvárosi önkormányzattól munkavégzésre vagy más célra? A 2019. október 14-e utáni időszakban, különösen az elmúlt hónapokban tapasztalták-e, hogy akadozik, esetleg lassú az internet az önkormányzat épületében? Az önkormányzatnál dolgozó rendszergazdák a már említett időszakban észrevették-e a hirtelen megnövekvő internetforgalmat? Az önkormányzat rendszergazdája jelezte-e a megnövekedett internetforgalmat a polgármesternek? Forintban kifejezve mekkora növekedést tapasztaltak az önkormányzat áramfogyasztásában 2019 augusz­tusa és 2020 szeptembere között?

Borka-Szász Tamást, Erzsébetváros DK-s képviselőjét áramlopással gyanúsíthatják
Fotó: Origó.hu

Lendvai Laura, az önkormányzat kommunikációs referense röviden bár, de válaszolt: „Tájékoztatjuk, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat ebben az ügyben, a polgármester úr pedig belső vizsgálatot rendelt el. A belső vizsgálat az ön által feltett kérdésekre is keresi a választ. Amíg a nyomozás, illetve a belső vizsgálat nem zárul le, sajnos nem tudunk további felvilágosítást adni.”

A Demokratikus Koalíciónak címzett kérdéseinkre azonban ­lapzártáig nem érkezett válasz. Arra voltunk kíváncsiak, hogy 2018. január 1. óta Borka-Szász Tamás kért-e, kapott-e elektronikai eszközöket a Demokratikus Koa­líciótól munkavégzésre vagy más célra? Borka-Szász kért-e, kapott-e internet-előfizetést a DK-tól munkavégzésre vagy más célra? Van-e arról tudomásuk, hogy Borka-Szász Tamáshoz hasonlóan más párttársuk is ­bitcoinbányászatból egészítette volna ki a jövedelmét?

Az áramlopás miatt indult nyomozásról annyit tudtunk meg, hogy az NNI jövő héten várhatóan kihallgatja tanúként Borka-Szász Tamást. Nem volna meglepő, ha a kihallgatás gyanúsítással érne véget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.