Orbán Viktor: Folytatódhatnak a fejlesztések Kárpátalján

A miniszterelnök levélben gratulált Brenzovics Lászlónak a KMKSZ hétvégi választási sikeréhez.

Forrás: MTI2020. 10. 28. 8:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének a szervezet hétvégi választási sikeréhez, kiemelve: az október 25-én megrendezett ukrajnai helyhatósági választásokon a kárpátaljai magyarság ismét megmutatta az összefogás erejét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda reggel.

„Úgy gondolom, hogy a mostani szavazáson megvédett, illetve újonnan megszerzett polgármesteri és képviselői mandátumok fontos garanciát jelentenek arra, hogy az elmúlt években Kárpátalján zajló fejlesztések tovább folytatódhatnak” – írta levelében Orbán Viktor. Hozzátette: „ezek az eredmények világosan megmutatták azt is, hogy a kárpátaljai magyarság büszke ezeréves gyökereire, és saját kezébe véve jövőjét meg is akar maradni saját szülőföldjén magyarnak”.

„Engedje meg, hogy a szép eredményekhez szívből gratuláljak, további munkájához pedig sok sikert és jó egészséget kívánjak. Hajrá, magyarok!” – zárta gratuláló levelét Orbán Viktor miniszterelnök.

Potápi Árpád János: Történelmi győzelmet aratott a kárpátaljai magyarság

Történelmi győzelemként értékelte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a hétvégi ukrajnai önkormányzati választáson elért magyar eredményeket kedden Budapesten. Potápi Árpád János a nemzetpolitikai államtitkárság és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanácskozásán úgy fogalmazott: a legjobb kampány maga a munka, ez így volt Kárpátalján, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) esetében is. Kiemelte: több Kárpát-medencei területet érintettek idén a választások, és ahol a magyarság összefogott, ott nem maradt el a siker. Rámutatott: Ukrajnában az országos részvételi arány elég alacsony volt, valamivel több mint 37 százalék, ezt meghaladta a kárpátaljai részvétel, ami 41,25 százalékos volt. Enne oka, hogy Kárpátalja alapvetően nemzetiségi terület, és a KMKSZ jó mozgósítási munkát végzett. Kitért arra is: a kárpátaljai magyarságot kedvezőtlenül érintik az újonnan kialakított választókerületek, de a megváltozott körülményekhez jól tudott alkalmazkodni a magyarság. Tíz pártból nyolc került be a megyei tanácsba, köztük a KMKSZ, amely hozta a magyarság részarányát, így várhatóan nyolc képviselője lesz a megyei tanácsban. Az öt évvel ezelőtti történelmi sikert meg tudták ismételni – jelezte, és kitért arra, hogy hét helyen lesz magyar polgármester. Külön gratulált Babják Zoltánnak, aki 72 százalékkal nyerte el a beregszászi városi kistérség polgármesteri székét. A KMKSZ a magyar kormány szövetségese, közösen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a magyarság a szülőföldjén tudjon boldogulni – mondta az államtitkár, aki a további együttműködésben bízva minden segítséget felajánlott a KMKSZ-nek, és az ott élő magyarságnak.

Brenzovics László, a KKMKSZ elnöke úgy összegzett: jelentős sikert értek el jelentős ellenszél mellett, nem túl könnyű helyzetben. A választások egy adminisztratív reform kellős közepén zajlottak, ami kedvezőtlenül befolyásolta a kárpátaljai magyarságot – húzta alá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.