A családok többsége a járvány ellenére is vállalna gyermeket

A koronavírus nem hoz változást a születések számában, azaz sem visszaesés, sem jelentős népességnövekedés nem várható jövőre.

Hertelendy Gábor
2020. 11. 25. 12:57
null
A családalapításhoz szükséges alapok megteremtésében élen jár a magyar kormány Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekvállalás előtt álló párok kétharmadának családbővítéssel kapcsolatos döntését nem befolyásolta a koronavírus-járvány, azok száma pedig kiegyenlítődik, akik a vírushelyzet miatt tolják vagy éppen előre hozták a babavállalást – derül ki a New Era Genetics elemzéséből. A közel ezerkétszáz résztvevő megkérdezésével készült kutatás alapján a koronavírus nem hoz változást a születések számában, azaz sem visszaesés, sem óriási népességnövekedés nem várható 2021-ben.

A megkérdezettek közel kilencven százaléka a vírus megjelenése előtt már gondolkodott a családalapításon, és egy-két éven belül tervezte azt.

A válaszadók 66 százalékánál ezt a döntés a koronavírus megjelenése sem változtatta meg.

A kutatás szerint a nagy tavaszi összezártság inkább pozitív hatással volt a párokra, hetvenkét százalékánál nem változott a kapcsolat minősége, sőt 24 százalékánál javított a párkapcsolaton.

A családbővítéssel kapcsolatban tavasszal meghozott döntéseket a járvány második hulláma sem változtatta meg lényegesen, a válaszadók kétharmada kitart a néhány hónapja meghozott döntése mellett, sőt

a párok egynegyede döntött úgy, a járvány első nagy hulláma után családalapításba kezd.

Az indokok között legtöbbet a gyermek iránti vágyat emelték ki (75 százalék), második helyen a szülők kora miatti félelem áll (47 százalék), harmadik helyen szerepelt, hogy életükben szeretnének változást, és elérkezettnek érzik az időt a babavállalásra (35 százalék). A kutatás arra is rákérdezett, okoz-e plusz félelmet a járvány babavárás esetén, azaz több vizsgálatra mennek, mennének-e a kismamák, hogy magukat és megfogant gyermeküket nagyobb biztonságban tudják. Annak ellenére, hogy egy új betegséggel állunk szemben, a válaszadók 82 százaléka nem tartja szükségesnek több orvosi vizsgálat elvégzését, és csak azokra az ellenőrzésekre, szűrésekre menne el, mint általában egy járvány-mentes időszakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.