Ismételten letartóztatták a Molotov-koktélos férfit

A járványveszély első hullámában akart felrobbantani egy áruházat a fenyegetőző gyanúsított.

Végh Attila
Forrás: ugyeszseg.hu2020. 11. 27. 10:52
BRFK Bűnügyi Bevetés
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása miatt újra előterjesztést tett annak a férfinek a letartóztatására, aki a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet első hullámában Molotov-koktélos támadást kívánt végrehajtani egy áruházban. A vádhatóság szerint a jelenlegi, második hullámban elrendelt kijárási és nyitvatartási korlátozások miatt esély lehet a bűnismétlésre, ezért az esetleges benzines palackos támadás megelőzésere indítványozták a vádlott szabadságának korlátozását. A férfi azt állítja, ő csak a fertőzésveszély elkerülése miatt fenyegetőzött, hogy feloszlasson egy csoportosulást. A bíróság elfogadta az ügyészség érveit, november 26-án letartóztatta a fenyegetőzőt.

Fotó: Police.hu

Egy ötvennégy éves budapesti férfi április 23-án, a reggeli órákban felhívta a 112-es segélyhívó számon a rendőrséget, és indulatosan közölte a diszpécserrel, hogy szerinte egy XIII. kerületi áruházban túl sokan tartózkodnak. A férfi délután ismételten telefonált, rendőri intézkedést kérve, mert úgy látta, továbbra is túl sok vevő tartózkodik a már korábban jelzett üzletben. Az önkéntes ellenőr ekkor már azzal fenyegetőzött, hogy ha a rendőrség rövid időn belül nem intézkedik, akkor egy Molotov-koktéllal ő fogja megszüntetni a kifogásolt helyzetet. A robbantással fenyegetőző telefonáló nem sokkal később személyesen is megjelent a boltnál, és annak falára alkoholos filctollal becsmérlő és további fenyegető mondatokat írt fel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság bevetési rendőrei még aznap elfogták a férfit, a XIII. kerületi nyomozók pedig gyanúsítottként hallgatták ki. A Fővárosi Főügyészség a terhelt ellen terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette és falfirka elhelyezésével elkövetett rongálás vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – halmazati büntetésként – ítélje a férfit börtönbüntetésre, valamint tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és rendelje el a vádlott két, korábban felfüggesztett szabadságvesztés-büntetésének a végrehajtását.

A Fővárosi Törvényszék 2020. november 10-i tárgyalásán az elkövető a vírushelyzetre hivatkozással tagadta bűnösségét. A Magyar Nemzet információi szerint azt állította, csak a fertőzésveszélyre vonatkozó figyelemfelhívás volt a célja, tulajdonképpen segíteni akart a hatóságnak. Vallomását követően a védői kezdeményezésére az addig letartóztatásban lévő férfi elzárását akkor bűnügyi felügyelet elrendelésére csökkentette a bíróság, a vádlott lakására korlátozva a mozgását.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a bűnismétlés megakadályozása érdekében ismételten kezdeményezte a szigorúbb kényszerítő intézkedés elrendelését, a bíróság elfogadta az érveket, újra letartóztatásba helyezte a vádlottat. Az indoklásában a Fővárosi Főügyészség közleményben hívta fel a polgárok figyelmét arra, hogy minden fenyegetést komolyan kell venniük az állami szerveknek a közrend és a köznyugalom biztosításához. Nem kell hozzá ténylegesen robbantani, akkor is bűncselekmény valósul meg, ha valaki csak színlelte, hogy terrorcselekményt kíván elkövetni. Az ügyészség szerint ez a bűncselekmény kiemelkedő példa arra, hogy a kimondott szónak mekkora súlya lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.