Kásler Miklós: Tehermentesít a halasztható műtétek felfüggesztése

A halasztható műtétek felfüggesztése tehermentesíti a magyar egészségügyet, mivel orvosokat szabadít fel, akik aktívabban tudnak részt venni a vírusellenes harcban – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Munkatársunktól
Forrás: mti2020. 11. 11. 10:31
null
Soha senki nem állította, hogy az Árpádok genetikai átörökítőanyaga ugyanaz, mint a populáció összes többi tagjáé Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adott interjút a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az adásban elhangzott: a hatályos rendelet szerint minden halasztható egészségügyi beavatkozást, műtétet fel kell függeszteni a közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézményekben, kórházakban. Kásler Miklós elmondta, rendkívül felgyorsult a vírus terjedése a világon, Európában és Magyarország közvetlen környezetében is. – A járvány a közösségi terjedés fázisába lépett, amit rendkívül nehéz kontrollálni. Az egyetlen lehetőség a vírus útjának lezárása. A jelenlegi szigorítások ezt a célt szolgálják – fogalmazott a tárcavezető.

– A halasztható műtétek felfüggesztése tehermentesíti a magyar egészségügyet, orvosokat szabadít fel, akik aktívabban tudnak részt venni a vírusellenes harcban

– mutatott rá, hozzátéve: az életveszélyes állapot esetén szükséges és a sürgősségi beavatkozásokat továbbra is el kell végezni, valamint minden olyan műtétet is, amelynek halasztása tartós egészségkárosodást okozhat. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a kardiológiai ellátásokat és a transzplantációkat. Kásler Miklós beszámolt arról is, hogy

77 kórház veszt rész a koronavírusos betegek ellátásában a finanszírozott ágyaik negyven százalékáig, valamint az intenzív ágyaik hét százalékát kellett előkészíteniük.

A miniszter álláspontja szerint ez nem veszélyezteti az egyéb betegségekkel kapcsolatos ellátást. Közölte: az időarányos halálozás idén 4-5 ezerrel alacsonyabb, mint általában, mivel az izolált életforma jelentősen csökkentette az egyéb fertőzések számát, továbbá megelőzte nagyon sok potenciális betegség kialakulását.

Kásler Miklós politikai nyilatkozatnak minősítette Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezete új elnöke Népszavának tett nyilatkozatát, amely szerint „kártyavárkánt omolhat össze az egészségügy”. – Szó sincs arról, hogy a jelenlegi magyar helyzet hasonlítana a bergamóihoz. Epidemiológusaik két és fél, három hétre tudnak előre tekinteni, és ebben az időszakban a magyar egészségügy a rendelkezésére álló kapacitásaival helyt tud állni – hangsúlyozta. A miniszter úgy véli, a szigorítások eredménye négy hét után lesz látható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.