Nem létező autókra vett fel pénzt a csaló pár

A bankot és a vevőket is éveken át csúnyán átverte egy kalocsai autókereskedés két tulajdonosa.

Végh Attila
Forrás: ugyeszseg.hu2020. 11. 25. 14:05
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kalocsai Járási Ügyészség többrendbeli, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt november 25-én vádat emelt egy autókereskedő férfival és nővel szemben. A csalók a nekik hitelt nyújtó bank mellett a vevőiket is becsapták.

A büntetőeljárás nyomozati szakaszában beszerzett információk szerint a kalocsai házaspár egy évek óta működő autókereskedés nevében 2017 áprilisában készletfinanszírozási szerződést kötött egy hitelintézettel, ami alapján a bank egy éven át 27 millió forint összegű hitelkeretet tartott fenn a cég részére új és használt autók beszerzésére. A hitel biztosítéka az adós cég mindenkori járműkészlete volt, ám ez valójában csak papíron létezett. A vádlottak banki igazolásként egy másik, autókereskedő cég nevében kiállított, valótlan adásvételi szerződéseket nyújtottak be. Az igazoló iratokon szereplő autóknak azonban sosem voltak sem tulajdonosai, sem bizományosi értékesítői.

A pár az autóvásárlási szándékkal őket felkereső vevőket is becsapta. Valótlanul új autó beszerzését, továbbá forgalomba helyezéssel történő átadását ígérték, és ezért különböző összegeket vettek át tőlük a vevők igényei szerint keresett autók fényképes adatlapja alapján, de a megrendelt autókat nem szerezték be és nem szállították le. Húsz vevőjüknek összesen több mint 73 millió forint kárt okoztak, és banki hitel alapját képező céges számláról apránként 56 millió forintot utaltak jogosulatlanul a saját számlájukra.

A jelenleg szabadlábon lévő vádlottak ügyében a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni várhatóan a következő év első hónapjaiban. A bank és a magánsértettek a büntetőüggyel párhuzamosan kártérítési pert indítottak. A vádlottak eddig 18 millió forintot tudtak megtéríteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.