1956-ban nem lehetett a Nyugat segítségére számítani

A forradalom és szabadságharc fiataljai az ENSZ segítségében bíztak, de a nyugati hatalmak nem akartak kockáztatni.

Forrás: MTI2020. 11. 04. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc fiataljai az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) segítségében bíztak, de a nyugati hatalmak nem akarták kockáztatni a világ biztonságát a magyarországi események miatt – mondta a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár történésze az M1 aktuális csatornán szerdán, a szabadságharc mártírjainak gyásznapján.

Rácz István hozzátette: a harmadik világháborútól való félelem miatt az ENSZ-től fegyveres beavatkozásra nem lehetett számítani, emellett nem is voltak olyan nyugati csapatok, amelyek Ausztrián keresztül eljuthattak volna Magyarországra.

A szovjet túlerő ellen esélyük sem volt a magyaroknak. Kádár János november 7-ei Budapestre érkezésével elkezdődött egy periódus, amelyben a magyar társadalmat szovjet szuronyokkal próbálták meggyőzni arról, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt első titkárának vezetésével egy új korszak kezdődhet – emlékeztetett a történész.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.