Orosz oltóanyag is érkezik Magyarországra decemberben

Oroszország decemberben kis mennyiségben elkezdi a koronavírus elleni oltóanyaguk szállítását Magyarországra, hogy be tudják vizsgálni – erről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter csütörtökön.

Forrás: MTI, FACEBOOK.COM/SZIJJARTO.PETER.OFFICIAL2020. 11. 05. 18:00
SZIJJÁRTÓ Péter; Czafik Zsolt
Budapest, 2020. oktber 7. Czafik Zsolt, a Wellis Magyarorszg Zrt. gyvezet igazgatja (b) s Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter a Wellis Magyarorszg Zrt. beruhzsrl tartott sajttjkoztatn a Klgazdasgi s Klgyminisztriumban 2020. oktber 7-n. A magyar tulajdon cg 8,5 millird forint beruhzst hajt vgre zdon, 800 j munkahelyet hoz ltre a vrosban s krnykn. MTI/Mth Zoltn Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter – aki pozitív koronavírus-tesztje miatt jelenleg karanténban van – egy Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta, hogy telefonon egyeztetett az egészségügyi miniszterrel; Oroszországban nagy lépésekkel haladnak előre az oltóanyag kutatásában, gyártásában. Arról állapodtak meg, hogy ebből decemberben Magyarországra szállítanak kis mennyiségben annak érdekében, hogy el tudják végezni a klinikai vizsgálatokat, be tudják vizsgálni az oltóanyagot és az engedélyezési folyamat utolsó lépéseit is végre tudják hajtani.

Oroszország január második-harmadik hetétől tudja vállalni a nagy mennyiségű szállítást

– közölte a miniszter. A pontos mennyiség még nem tudható, mivel a vakcinát gyártó üzemek előkészítése még folyamatban van.

Megállapodtak abban is, hogy az engedélyezés tekintetében is együttműködik Magyarország és Oroszország. Ebben a kérdésben pénteken videókonferencián egyeztet egymással a két ország tiszti főorvosa

– közölte Szijjártó Péter.

A miniszter arról is beszámolt, hogy pénteken vagy hétfőn egy magyar oltóanyaggyártó vállalat is konzultál oroszországi partnerével. Azt mondta, ez a vállalat egyelőre influenza elleni oltóanyagot gyárt, de lehetséges, hogy koronavírus ellenit is elő tudna állítani.

Jó lenne, ha nemcsak vásárlásról, hanem a gyártás kihelyezéséről is meg tudnának állapodni

– jegyezte meg Szijjártó Péter, aki állapotáról azt közölte, jelenleg enyhe tünetei vannak.

Szijjártó Péter: A kormány újabb 155 milliárd forinttal támogatja a beruházásokat

Nagy sikert arattak az eddigi beruházásösztönzési programok, ezért a kormány szerdán úgy döntött, hogy újabb 155 milliárd forintot ad a minisztériumnak a programok folytatására – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán. Karanténnapló című bejegyzésében a miniszter úgy fogalmazott: „A koronavírus az emberi egészségen (személyes érintettség) túl a gazdaságot is veszélyezteti.”

A munkahelyek megvédéséhez nem segélyek, hanem beruházások kellenek – szögezte le. Mint írta, 50 milliárd forintból újabb pályázatot írnak ki a közepes beruházások támogatására. Azok a cégek kapnak maximum 280 millió forintos támogatást, amelyek vállalják, hogy beruházásuk nyomán egyetlen munkavállalót sem bocsátanak el. A támogatás az egész beruházás egyharmadát teheti ki – ismertette Szijjártó Péter. Az első ütemben 904 vállalat 424 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre, amivel 155 ezer munkahelyet mentettek meg – közölte.

Tájékoztatása szerint 20 milliárd forinttal, 70 milliárd forintra emelik a nagyberuházási támogatási pályázat keretösszegét, 71 nagyvállalat így 206 milliárd forintnyi nagyberuházást tud végrehajtani, amivel összesen 60 ezer munkahelyet védenek meg.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.