Újabb vád a Dózsa György úti baleset részese ellen

Hivatali vesztegetés, közokirat-hamisítás és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés az újabb vád.

Magyar Nemzet
2020. 11. 17. 12:09
null
Molnár Richárd a hírTV Riasztás című műsorának nyilkatkozott Fotó: Riasztás Forrás: hírTV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb börtönbüntetésre számíthat a Dózsa György úti baleset első fokon elítélt vádlottja, M. Richárd. A Központi Nyomozó Főügyészség most korrupciós bűncselekményekkel vádolja két társával együtt – hangzik el a Hír TV ma esti, Riasztás című műsorában. A bűnügyi magazin szerkesztői összegyűjtötték, milyen bűncselekményeket és szabálysértéseket követett el M. Richárd az elmúlt 25 évben.

M. Richárd a Hír TV Riasztás című műsorának nyilatkozott
Fotó: Riasztás/Hír TV

Sajtóértesülések szerint a férfi már 1995-ben is többször megfordult a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A kétezres évek elején négy évre ítélték kábítószerrel való visszaélés miatt, és többször kapott felfüggesztett börtön- és pénzbüntetést garázdaság miatt. M. Richárdot a kecskeméti maffiaperként elhíresült büntetőeljárásban is elmarasztalták.

1999. április 19-én bomba robbant Szentendrén, a Cinke utcában. A célszemély, Csüllög Zsigmond túlélte az alvilági merényletet, mint ahogy Radnai László, a fővárosi alvilág legerősebb embere is élve úszta meg a 90-es évek puskaporos időszakát.

2004. augusztus 4-én délben az egyik kecskeméti bevásárlóközpontnál lévő benzinkút parkolójában kommandósok kapcsoltak le két autót: az egyikben hat fegyvert és több mint száz lőszert találtak. Pár perccel később a nemzetbiztonsági szakszolgálat rögzítette az egykori délszláv zsoldos, Szloboda Sztojanovics aggódó telefonhívását, melyben a Radnai-féle alvilági szervezet egyik magas rangú emberével beszélt.

A kecskeméti rendőri akció után a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói letartóztatták a csoport vezetőjét, Radnai Lászlót, valamint Mészáros Pétert, Csüllög Zsigmondot, Ferencsik Attilát és az akkor huszonhét éves M. Richárdot, akiket több szerbbel együtt már régóta megfigyeltek.

A vád szerint a Radnainak tartozó egyik autókereskedő vagyonát akarták megszerezni, az alvilági háborúhoz kellettek a fegyverek. Távcsöves puskák, Kalasnyikovok, Skorpió géppisztolyok és gránátok is érkeztek Szerbiából.

2006-ban Radnai László 12 évet, M. Richárd, a csoport erőembere, más források szerint katonája, katonai vezetője nyolc év fegyházat kapott bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészülete és fegyvercsempészet miatt.

M. Richárd azt mondta a Riasztás riporterének: „Van egy előéletem, fiatalon csináltam dolgokat, azt gondolom, ezért megkaptam a magamét, le is ültem az utolsó percig. 2011-ben telt le a büntetésem, azóta 180 fokos fordulatot vett az életem, remélem, tanultam a hibáimból, és máshogy élem az életem.”

M. Richárdot azonban nemsokára kábítószerrel való visszaélés, majd 2015-ben zsarolás miatt állították újra bíróság elé, bár ez utóbbi vád alól végül felmentették. Nem sokkal később viszont kapott még egy felfüggesztett büntetést garázdaság miatt. Két év múlva pedig, 2017 májusában karambolozott Budapesten a Dózsa György út és Kassák Lajos utca kereszteződésében. A frontális ütközést könnyebb sérülésekkel megúszta, a balesetben viszont meghalt egy 24 éves egyetemista fiú és egy 37 éves, kisgyerekes apa. A balesettel egyesítettek egy másik ügyet is: a vád szerint M. Richárd 2015 júniusában többször megütött és megrúgott egy kerékpárost, aki előtte ráütött az autója tetejére.

M. Richárdot a második vádpont alól felmentették, ám négy év fogházbüntetésre ítélték.

M. Richárd és ügyvédje enyhítésért, az ügyész súlyosításáért fellebbezett. Ha másodfokon jogerőssé válik az ítélet, M. Richárd soha többé nem ülhet volán mögé, legalábbis jogosítványa nem lesz.

A Dózsa György úti baleset előtt azonban az ügyészség szerint M. Richárd és társai újabb, ezúttal ismét súlyos bűncselekményeket követtek el. Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője nyilatkozott erről: „Egy utánképzést is előírtak számára, és az volt a feltétele, hogy visszakapja a jogosítványát, hogy két előadáson részt vesz, ez egy hatórás foglalkozást jelentett, számítógépes feladatsor, valamint egy forgalmi vizsgát sikeresen teljesít.” Molnár jelentkezett a vizsgára, de csak a látszat kedvéért. Közben ugyanis egy közvetítőn keresztül talált valakit, aki azt ígérte, hogy némi készpénzért cserébe kiállíttatja a sikeres utánképzésről szóló hamis iratot. Teltek-múltak a hónapok, az ügyintéző azonban semmit nem tudott elérni. Igazából nem is akart mást, csak lehúzni Molnárt egy kis pénzzel, összesen 900 ezer forinttal, ugyanis azt hazudta, hogy a Dózsa György úti balesetet is el tudja sikálni.

A közvetítő tartott M. Richárdtól, megpróbálta elsimítani az ügyet: bevállalta, hogy majd ő levizsgázik M. Richárd helyett. Végül ez sem történt meg. Kovács Katalin azt mondja M. Richárdról:

„2016 áprilisától egészen a mai napig nem rendelkezik érvényes vezetői jogosultsággal, de több adat van arra, hogy ennek ellenére részt vett a közúti forgalomban.”

A Nemzeti Védelmi Szolgálat 2017. június 20-án, a Dózsa György úti baleset után egy hónappal indított nyomozást. A titkosszolgálati eszközökkel is folyó munka feltárta, hogy az ügynek nincs egyenruhás érintettje.

A Központi Nyomozó Főügyészség kötelesség megszegésére és hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés, közokirat-hamisítás és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja M. Richárdot és két társát. M. Richárdnak az előkészítő ülésen három és fél évet fog ajánlani az ügyész, ha beismeri és elfogadja a vádat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.