időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Ismét migránsok akartak betörni a magyar határon

Szemán László János
2020.12.31. 16:30
Ismét migránsok akartak betörni a magyar határon

Idén negyedszer próbáltak erőszakosan betörni az országba migránsok Szerbia felől, ezúttal Röszke helyett Kübekházánál próbálkoztak sikertelenül a határsártők, akiket becsaptak az embercsempészek.

Becsapták az embercsempészek azt a több tucat migránst, akikkel elhitették, hogy szilveszter hajnalán a magyar határt védő rendőrök és katonák pihennek és át tudnak szökni a zöldhatáron Szerbiából Magyarországra.

Csakhogy az embercsempészek ezúttal is hazudtak a több száz euróért a szerb–magyar határt védő kerítés szerb oldalához szállított migránsoknak; a magyar rendőrök és katonák, mint mindig, ezúttal is éberek és határozottak voltak.

„Jogellenesen próbált meg bejutni Magyarország területére egy erőszakos migránscsoport Kübekházánál. Mintegy 120 migráns gyűlt össze a szerb oldalon, a hármashatár-jel közelében 2020. december 31-én. A rendőrök három óra után néhány perccel a hőkamerákon keresztül észlelték a csoportot. A migránsok erőszakosan léptek fel a határt védő egyenruhásokkal szemben, köveket dobáltak feléjük, illetve szidalmazták őket. A szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák a jogellenes határátlépési kísérletet megakadályoztak, melynek során sem személyi sérülés, sem anyagi kár nem keletkezett.” – olvasható a Police.hu honlapon.

Azt már a határrendészet tudnivalóiban jártas szakemberek tették hozzá lapunk kérdésére, hogy

a migránsok nem tudhatják, a magyar határt őrző rendőröknek és katonáknak mennyi és milyen típusú hőkamerájuk van, ezeket a határ melyik szakaszán használják, illetve hogy hőkamerákkal felszerelt drónokat is bevetnek az illegális határátlépésre készülők ellen.

A határt őrző alakulatok pedig mobilok, a védelmi háló úgy van megtervezve és kivitelezve, hogy a zöldhatár bármelyik pontján történik betörési kísérlet, szinte azonnal reagálni tudnak rá megfelelő élő erővel. Mint az csütörtökön hajnalban Kübekházánál is történt, ahol esélye sem volt magyar területre lépni a felhergelt, becsapott 120 migránsnak.

A ma hajnali betörési kísérlet egyébként a negyedik volt az idén, januárban, augusztusban és szeptemberben is próbáltak bejutni erőszakos migránsok Magyarországra. Valamennyi korábbi betörési kísérlet a 2015-ben világszerte elhíresült röszkei határszakaszon történt, s a januári és a szeptemberi támadás kivételével sikertelen volt. Januárban négy, a szeptemberi támadás során pedig három migránsnak sikerült magyar területre átmásznia a határt védő kerítésen, ám szinte percek alatt elfogták őket. Azóta jogerősen elítélték, és büntetésük letöltése után valamennyiüket kiutasítják az országból.

Január 28-án nem kevesebb mint hatvan migráns próbált a röszkei közúti átkelőnél betörni az országba.

Csaknem száz migráns gyűlt össze a határ szerb oldalán, a Röszke közelében található kiserdőben augusztus 5-én. A rendőrök éjfél után nem sokkal a hőkamerákon keresztül észlelték a csoportot. A migránsok a határ több pontján egyszerre próbáltak meg illegálisan Magyarország területére jutni.

Erőszakosan léptek fel a határt védő egyenruhásokkal szemben, kövekkel dobálták meg őket, néhányan obszcénul, szeméremsértő módon viselkedtek. Mintegy harmincan felmásztak a határkerítésre, így próbálva bejutni az országba. A szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák minden jogellenes határátlépési kísérletet megakadályoztak.

Szeptember 30-ára virradó éjszaka támadás érte a magyar határrendészeket. Nem sokkal fél egy után Röszkénél állóháború alakult ki, miután negyven rendkívül agresszív migráns megrohamozta a magyar államhatárt védő biztonsági kerítést. Három támadót elfogtak, a többieket visszaverték.

Hőkamera-felvételen, amint az agresszív migránsok megrohamozzák a határt védő kerítést
Fotó: Police.hu

Szeptember 16-án volt öt éve a világszerte nagy nyilvánosságot kapó „röszkei csatának”. Emlékezetes, hogy

2015 szeptemberében sorozatos támadás érte Magyarországot a déli határok lezárása, a műszaki határzár építése, az embercsempészet bűncselekményi elbírálásának szigorítása, a határsértők kitoloncolása miatt. Azóta a magyar kormányzati döntések brüsszeli bírálói is beismerték, hogy a határok lezárása nemcsak a már tarthatatlannak minősülő migrációs hullámot fékezte meg, hanem ezzel párhuzamosan a terrorizmust is.

Szeptember 16-ra Röszkénél mintegy háromezer, a környéken még további tízezer migráns torlódott fel a határ szerb oldalán. A Belügyminisztérium számított arra, hogy a tömeg nem ért egyet a határzárral, a műszaki zárral, és akár erőszakos úton is megpróbálkozik a határ illegális átlépésével. A határszakasz védelmébe bevonták a Terrorelhárítási Központ (TEK) egységeit is, ami a történtek tükrében helyes döntés volt.

A főleg szír és iraki férfiakat külföldi jogvédő szervezetek aktivistái és a nyugati balliberális sajtó is hergelte,

így történhetett meg, hogy magyar rendőröket megsebesítve, erőszakos úton egyszerre több százan próbáltak meg betörni az ország területére. Végül sikerült megakadályozni a határ áttörését. Az ügyben azóta több bírósági eljárás is indult, terrorcselekménynek minősítve az erőszakos határáttörési kísérletet. A rendőrök fellépése minden esetben jog- és szakszerű volt, hiába próbálta ennek az ellenkezőjét állítani a nyugati liberális sajtó. A magyar rendőrök nem kegyetlenkedtek, nem lépték át hatáskörüket. A magyar területen elfogottakat pedig terrorcselekmény elkövetése miatt elítélték.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.