Kihallgatják a vírusszkeptikus doktor Gődényt

Hajnalban házkutatás volt a vírusszkeptikus „doktor” Gődény Györgynél, majd a rémhírterjesztés miatt nyomozó rendőrök előállították.

2020. 12. 11. 14:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közszereplőnek minősülő Gődény György, avagy közismertebben Doktor Gődény kihallgatása a Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI) pénteken kora délután is tart.

A hírhedt/híres vírusszkeptikust – felesége Facebook-közlése szerint – ma hajnalban vitték el otthonából az NNI kíberbűnözés elleni nyomozói.

Az asszony máris létrehozta a Doktor Gődény támogatói nevű új csoportot a közösségi oldalon.

Gődény György magyar gyógyszerész, a Közös Nevező 2018 párt elnöke, többszörös bajnok testépítő és amerikaifutball-játékos, erőnléti és fitneszedző. Fotó: Dodó Ferenc / Kelet-Magyarország

Az Operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján Gődény említése nélkül már írtunk a történtekről.

Eszerint internetes felületeken, közösségi oldalakon találkozhatunk vírusszkeptikus, illetve vírusszkeptikus vélemények, tartalmak közlésével.

Ezeket a felületeket a rendőrég folyamatosan monitorozza, és megteszi a szükséges intézkedéseket, azonban nem minden ilyen tartalom tartozik büntetőjogi kategóriába.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda kíberbűnözés elleni főosztálya több hete indított egy büntetőeljárást, amellyel kapcsolatban

ma reggel négy, a vírusszkeptikus tartalmak hangadóiként ismert személynél tartottak házkutatásokat. Ezek során a nyomozók informatikai eszközöket, adathordozókat foglaltak le vizsgálati célból.

A vizsgálatok eredménye megalapozhatja az érintettek büntetőjogi felelősségét – közölte az operatív törzs mai tájékoztatóján Gál Kristóf. Az ORFK szóvivője hozzátette:

a rendőrség a több hete indított eljárást rémhírterjesztés bűntette miatt folytatja, de felmerülhet a hatósági rendelkezés elleni uszítás bűntette is.

Az ellenzéki sajtó már arról cikkez, hogy Gődényt Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének feléjelentése alapján vitték el, és ezért máris gőzerővel támadják az ellenzéki képviselőt, és – szokás szerint – Polt Péter legfőbb ügyészt.

Ilyen, mondhatni rutinos támadó Konok Péter, aki a következőket írta Facebook-oldalán.

„Mikor eljöttek Gődényért, nem szóltam, mert nem vagyok gődényista. De azért mégis szólok. Bárki legyen is Gődény (szerintem például egy politikai kalandor, akárcsak a hivatásosok), ő az első, akit a rendszerváltás óta a véleményéért letartóztattak. Külön köszönet illeti ezért a Visinszki..., izé, Polt Péter Legfőbb Ügyész Úrnál feljelentést tevő Kocsis-Cake Olivio elvtársat, a Pártbeszéd hűséges katonáját.”

Csakhogy az ellenzéki képviselő nem tett feljelentést, mindössze kérdezett. Gődényt nem tartóztatták le, előállították, s e sorok írása közben még nem dőlt el, hogy őrizetbe veszik-e. Ráadásul a rendőrség már hetek óta feljelentés nélkül nyomoz a vírusszkeptikus ügyében.

Kocsis-Cake a napokban írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez azt tudakolva, „Hol marad a fellépés a vírustagadókkal, és járvány elleni védekezés ellen kampányolókkal szemben?”.

A 24.hu idézte: a politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik leghírhedtebb vírusszkeptikus propagandista az a Gődény, aki egyébként a 2018-as országgyűlési választások előtt 150 millió forint állami támogatást vett fel pártja finanszírozása céljából, és ezt az összeget azóta sem fizette vissza az államnak, holott a küszöbértéket el nem ért szavazatszámuk miatt kötelessége lett volna. Kocsi-Cake szerint felvetik a rémhírterjesztés gyanúját Gődény vírusszkeptikus kijelentései, és sajnálatát fejezte ki azért is, hogy a kamupárt általi költségvetés megkárosításáért, és a járvány elleni védekezés akadályozásáért sem szankcionálták még a gyógyszerészt.

A legfőbb ügyész feljelentésnek értékelte a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének kérdéseit, és továbbította azokat illetékességből a BRFK-nak.

Csakhogy ettől független az NNI kíberbűnözés elleni egysége már hetek óta nyomoz. Gál Kristóf ezért jelentette ki az operatív törzs tájékoztatóján, hogy

az eljárást a rendőrség nem feljelentésre, hanem saját észlelése alapján indította.

 

Az orvosi kamara elhatárolódott Gődényéktől

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Elnöksége a Területi Szervezetek vezetőinek döntő többsége által aláírt állásfoglalással összhangban a leghatározottabban elhatárolódik az utóbbi hetekben mind nagyobb publicitást és hangerőt elérő vírusszkeptikus vagy egyenesen vírustagadó, a SARS-CoV-2-es vírus veszélyeit és a vele szemben való védekezés fontosságát megkérdőjelező csoportoktól, az azokat vezető orvosoktól, gyógyszerészektől és egyéb végzettségű önjelölt igazságosztóktól. (A MOK szeptemberi közleménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.