időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Kósa Lajos: Napirenden van az önkormányzatok terheinek csökkentése

Bácskai Balázs
2020.12.19. 16:54
Kósa Lajos: Napirenden van az önkormányzatok terheinek csökkentése

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Kósa Lajos szerint többféle módon is támogatni kívánja a kormány az önkormányzatokat: kaphatnak projekttámogatást és lazíthatnak egyes szabályokon, így például a hitelfelvételt és annak elköltését szabályozó törvényeken. A részletekről a kabinet várhatóan januárban dönt, amikor már a legtöbb településen összeállították a járványköltségvetést.

Szombaton Orbán Viktor bejelentette a legújabb gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseit. A miniszterelnök elmondta:

 • a családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát változatlan formában július 1-jéig meghosszabbítják;
 • az ideiglenesen bezárni kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra is;
 • a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozások iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkenti a kormány;
 • a 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik majd át;
 • a gyereket nevelő és váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum háromszázalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.
 • A kormányfő a bejelentés előtt, szombat délelőtt a Megyei Jogú Városok Szövetségével (MJVSZ) tárgyalt, ahol a többi intézkedés mellett az iparűzési adó csökkentése, valamint az önkormányzatoknak juttatandó támogatások témája volt terítéken. A megbeszélésen jelen volt Kósa Lajos is, mint az MJVSZ tiszteletbeli elnöke, aki az elhangzottakról nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

  Orbán Viktor miniszterelnök a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetõségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozaton MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

  A korábbi debreceni polgármester – aki jelenleg a Fidesz alelnöke is – kiemelte: „a legfontosabb kérdés egy ilyen válság esetén, hogy megvédjük a fizetéseket és a munkahelyeket. Ha a válság végén nem lennének munkahelyek és munkahelyeket adó vállalkozások, akkor fizetés sem lenne és akkor nincsen a válságból kilábalás. Ennek a legjobb módszere az adócsökkentés: nem a városoktól veszünk el, hanem otthagyunk pénzt a vállalkozóknál és az embereknél” – vázolta fel Kósa Lajos.

  – Van egy nagyon erős véleménykülönbség a jobboldali és a baloldali politikai megközelítések között, hogy hogyan kell egy válságot kezelni. Nekünk meggyőződésünk, hogy nem adóemeléssel és megszorításokkal, hanem adócsökkentéssel – mondta Kósa Lajos.

  A válságkezelési receptek kapcsán leszögezte, hogy érti, hogy a „baloldaliak inkább szeretnének adót emelni, mint csökkenteni, de mi nem hiszünk az adóemeléses válságkezelésben”. – Mi abban hiszünk – fejtette ki –, hogy több pénzt kell hagyni az embereknél, több pénzt kell hagyni a vállalkozásoknál, hogy ne menjenek tönkre és ebben az esetben okkal remélhetjük, hogy a válság elmúltával a kilábalás is eljön – mondta az MJVSZ tiszteletbeli elnöke.

  A kormányfő mai bejelentése kapcsán arról kérdeztük Kósa Lajost, hogy az önkormányzatok milyen támogatásban reménykedhetnek: a kabinet inkább a terheiket csökkentené, vagy pedig támogatásban is részesülhetnek a települések, kerületek. – Több mindenről volt szó, például konkrét projektek támogatásáról – mondott egy példát Kósa Lajos, hozzátéve, hogy a mostani szabályokhoz képest a kormány enyhítene az önkormányzatok forrásbevonására vonatkozó szigorú szabályokon, tehát a kötvények és a hitelfelvétel kapcsán, vagy pedig azon a kritériumon, hogy az így beáramló forrást működésre is lehessen költeni. – Illetve a tervek között van az önkormányzatok terheit szabályozó jogszabályok, törvények, rendeletek csúsztatása, enyhítése – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a politikus.

  Kiemelte: január folyamán születhet döntés az önkormányzatok támogatásáról. – Ne felejtsük el, hogy az önkormányzatok még most készítik a költségvetésüket – szögezte le Kósa Lajos, hozzátéve, hogy az államháztartási törvény szerint az önkormányzati büdzsét február 20-áig kell összeállítani. – Tehát csak januárban lehet ilyen döntéseket hozni, amikor már látjuk, hogy az egyes önkormányzatok mit terveznek – nyilatkozta.

  Az MJVSZ tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, hogy az önkormányzatoknak most másfajta elvek alapján kell összeállítaniuk a költségvetésüket, egy járványköltségvetést kell megalkotniuk, amelyben a korábbiakhoz képest máshol vannak a hangsúlyok.

  Gazdaságvédelem

  Kovács Levente: Akinek gondot okoz a törlesztés, maradjon a moratóriumban

  A dosszié összes cikke
  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.