Kovács Levente: Akinek gondot okoz a törlesztés, maradjon a moratóriumban

A törlesztési haladékot továbbra is a 2020. március 18. előtt már folyósított hitelekre lehet alkalmazni.

Horváth Éva
2020. 12. 19. 20:06
null
„A protestáns etikából kiindulva, a visszafogottság, a takarékosság gyakorlása az alapja a gazdasági növekedésnek” Fotó: Teknős MIklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szakmai, felelős javaslatunk szerint, akiknek a koronavírus veszélyhelyzet miatt jövedelem kiesésük van és a hitel törlesztési terhek megfizetése nehézséget okoz, azok feltétlenül éljenek a moratórium lehetőségével. Akik pedig nem esnek bele ebbe a rászorultsági csoportba azokat kérjük, hogy gondolják végig, vessék össze a moratóriumban maradás, illetve a törlesztés folytatásának lehetőségeit – hangsúlyozta lapunk kérdésére a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Kovács Levente szerint akiknek a veszélyhelyzet miatt jövedelemkiesése van és a hitel törlesztése nehézséget okoz, feltétlenül éljen a moratórium meghosszabbításának lehetőségével
Fotó: Teknős Miklós

Kovács Levente megjegyezte: A hiteltörlesztési moratóriumok célja az, hogy a rászorulóknak, a szükséges időre, hatékony segítséget nyújtson, illetve mérsékelje a negatív gazdasági hatásokat. Ez a fenntartható gazdasági növekedés érdekében a bankszektor által általánosan támogatott megoldás. Majd hozzátette: a szombati bejelentés – amely szerint a magyarországi fizetési moratórium változatlan feltételekkel fél évvel automatikusan meghosszabbodik – az előbbi megközelítésen túlmutat, mivel abba elvileg minden ügyfél beleesik.

Mint ismert, a hiteltörlesztési moratórium részleteit eredetileg a 2020. évi LVIII., a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvény tartalmazza. Eszerint a hiteltörlesztési moratóriumot mind a lakossági, mind a vállalkozói ügyfelek esetében a 2020. március 18. napján fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni. Amikor pedig lejár ez az időszak, a hiteladósnak a fizetési moratórium elrendelése előtt hatályos, a szerződésben rögzítettek szerint kell folytatnia a törlesztést. A tőketartozást azonban sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem annak lejártát követően nem lehet a türelmi periódusban nem teljesített kamat összegével megnövelni. Továbbá a kamatra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni a díjakra is – írja elő a törvény.

A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő pedig úgy hosszabbodhat meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladhatja meg az eredeti szerződés szerinti havi törlesztőrészletek összegét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.