időjárás 16°C Aurél 2022. október 5.
logo

Boros Imre: Újabb hat hónap előny a moratóriumban

Horváth Éva
2020.12.19. 19:06
Boros Imre: Újabb hat hónap előny a moratóriumban

A hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban gyakorlatilag semmi nem változik, csupán annyi az újdonság, hogy a kedvezményes időszak vége 2021. január elsejéről kitolódik 2021. július 1-jére. A hitelek visszafizetésének határideje automatikusan hosszabbodik meg.

Csak annak kell felkeresnie a bankját, aki a moratórium ellenére törleszteni kívánja a hitelét,

akár januártól, akár egy későbbi időponttól kezdődően, de még a fél éven belül.

– Az ügyfelek számára mindenképpen kedvező, hogy az eredeti határidőhöz képest újabb hat hónapot kapnak, s szabadon dönthetnek: kívánnak-e már törleszteni vagy kivárnak a jövő év első felének végéig – értékelte kérdésünkre a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről szóló kormányzati határozatot Boros Imre. A közgazdász-pénzügyi szakember változatlanul optimálisnak ítéli a konstrukció feltételeit. Nevezetesen, hogy a moratórium további hat hónapja alatt a tőkerészt ugyanúgy nem kell törleszteni, mint eddig és a bankok továbbra sem tőkésítik a kamatokat. Ezzel együtt ugyanakkor a korábban kalkuláltaknál még hosszabbra nyúlik az érintett hitelek futamideje – figyelmeztet.

„Az ügyfelek számára mindenképpen kedvező, hogy az eredeti határidőhöz képest újabb hat hónapot kapnak, s szabadon dönthetnek”
Fotó: Mirkó István

– A hazai bankok helyzetét sem ronthatja érdemben a moratórium megtoldása további hat hónappal. A jövedelmezőségükön ugyan üthet némi csorbát az intézkedés, és valószínűleg amiatt sem lelkesednek, hogy az elmúlt hónapok munkája és igyekezete egyetlen döntéssel akár teljesen feleslegessé válhat. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a külföldi elemzőházak és hitelminősítők a magyarországi hitelintézeteket általában kedvezően pontozzák, sok más régiós bankkal szemben. Azaz, ahogy eddig sem veszélyeztette a bankok működését és fejlesztési lehetőségeit a hiteltörlesztési moratórium, a következő hat hónapban sem fogja.

– Az is indokolhatja a moratórium változatlan folytatásáról hozott kormányzati döntést – fűzte hozzá a szakember –, hogy manapság, a járvány második hullámának derekán sokan, éppen az állandósuló bizonytalanságok miatt jóval óvatosabban ítélik meg a következő hónapok kilátásait. Amely tapasztalatokra szert tettünk tavasszal, a járvány első hulláma idején, azok mind hasznosak, de most a prognózisokban is óvatosabbnak kell lenni.

Boros Imre szerint a vakcinától, illetve az átoltottságtól függően, 2021. második negyedévében már remélhetőleg lehet majd látni a gazdasági kilábalás jeleit. A szakember a magyar gazdaság visszatérését a 2019-es állapotokhoz 2021 végére, 2022 elejére látja reálisnak. Addig is bizakodásra ad okot egyfelől az ipar már érezhető konszolidációja, másfelől az export kedvező alakulása, amelynek nyomán a fizetési mérlegen esett seb is begyógyul – hangsúlyozta a közgazdász-pénzügyi szakember.

Gazdaságvédelem

Kovács Levente: Akinek gondot okoz a törlesztés, maradjon a moratóriumban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.