időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Az EU-nak csak a migránsok számítanak, az őshonos kisebbségek nem

Borsodi Attila
2021.01.15. 18:18
Az EU-nak csak a migránsok számítanak, az őshonos kisebbségek nem

„Megdöbbentőnek és elszomorítónak tartom, hogy miközben a migrációs kérdéseket, a bevándorlók jogait a legégetőbb ügyek között kezeli az EU, addig semmibe veszi annak az ötvenmillió embernek, egy nagyobb európai ország lakosságát kitevő közösségnek a helyzetét, akik évszázadok óta Európában élnek” – így reagált Facebook-oldalán Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára az Európai Bizottság (EB) döntésére.

Az EB úgy határozott, hogy a Minority SafePack sikeres aláírásgyűjtése és az Európai Parlament ajánlása után sem fog jogalkotási eljárást kezdeményezni a kisebbségi jogvédelem ügyében.

A EB pénteken közzétett összefoglalójából kiderül, hogy a bizottság szerint az EU-nak nincs általános jogalkotási hatásköre a nemzeti kisebbségek védelme és a kisebbségi nyelvhasználat terén, ez tagállami hatáskör.

A nemzetpolitikai államtitkár megdöbbent az EB döntésén
Fotó: Teknős Miklós

Potápi Árpád János a megdöbbentő határozat kapcsán úgy nyilatkozott, hogy „nekünk, magyaroknak, akik száz éve széttagoltan élünk a Kárpát-medencében és a nagyvilágon, ez a döntés még inkább fájó, hisz ezzel a határon túli magyar közösségeknek is hátat fordított az Európai Bizottság”. „Olyan nemzetiségi közösségeket hagyott magára, amelyek már évszázadok óta itt élnek, és szerves alkotói az európai civilizációnak” – tette hozzá.

Minority SafePack

Minority SafePack: A küzdelmet folytatni kell!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.