időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Elismert színházi művészek vezetik majd az SZFE-s diákok osztályait

Hertelendy Gábor
2021.01.19. 16:11
Elismert színházi művészek vezetik majd az SZFE-s diákok osztályait

Díjazott és országszerte elismert színészek és rendezők vezetik majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályait, köztük Vidnyánszky Attila, a felsőoktatási intézmény kuratóriumának elnöke, valamint Szarvas József érdemes művész. A lapunknak küldött közleményből az is kiderül, hogy a prózai osztály a Nemzeti Színházban folytatja majd gyakorlati képzéseit.

A magyar színházi élet elismert személyiségei közé tartoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új osztályfőnökei – derül ki az egyetem Magyar Nemzetnek küldött közleményéből, amelyben a kuratórium döntését ismertették.

A színházrendező osztályt Vidnyánszky Attila Jászai Mari- és Kossuth-díjas rendező vezeti majd,

aki 2013 óta a Nemzeti Színház igazgatója, a magyar színházi élet egyik legjelentősebb alkotója. Osztályfőnöki teendőiben Pataki András, Jászai Mari- és Radnóti-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója segíti majd. A prózai színész osztály vezetője Szarvas József, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház társulatának tagja. Segítője pedig Rátóti Zoltán, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, korábban a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, jelenleg a Nemzeti Színház színművésze. Szarvas József és Rátóti Zoltán egyaránt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát, mindketten Kapás Dezső és Horvai István osztályában. Az osztály oktatásában részt vesz majd a szintén Jászai Mari-díjas Méhes László színész, rendező is.

Elismert művészek a színművészeti új osztályfőnökei

A prózai színész osztály gyakorló helye, mentorintézménye a Nemzeti Színház lesz.

A prózai színész osztályhoz hasonlóan a következő tanévekben induló

színész osztályok egy-egy olyan színházhoz kötődnek majd, amely kész, és képes a diákok gyakorlati képzőhelyévé válni.

A színész hallgatók oktatásában Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színész is részt vesz majd, aki szintén Horvai-Kapás tanítvány volt az SZFE-n.

– A bábszínész osztály vezetője Lénárt András lesz, aki jelenleg is az SZFE óraadó tanára. A bábszínész osztályban tanítani fog többek között Szász Zsolt, Blattner Géza-díjas rendező, fesztiválszervező, újságszerkesztő és Fabók Mancsi, akinek bábszínháza különleges és szeretett színfoltja a hazai bábművészetnek – írták.

A zenés színész osztály osztályfőnöke Kiss-B. Atilla, Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója.

Munkáját Homonnay Zsolt operett-musical színész, rendező segíti majd, aki színészi diplomáját az SZFE-n, rendezői diplomáját pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen szerezte. Énekes színészként számtalan színházban és produkcióban szerepelt nagy sikerrel, mind az operett, mind a musical műfajában Magyarországon és külföldön egyaránt.

A képzésben szerepet kap majd Földes Tamás, Kaszás Attila-díjas színész, aki ugyancsak az SZFE-n szerezte színészi diplomáját. A zenés színész osztály mentor intézménye a Budapesti Operettszínház lesz.

Korábban lapunk értesült először arról, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat a református egyház és az SZFE vezetése a Vas utca 2/c szám alatt álló Ódry Színpad sorsáról, amelynek épülete hetvenegy év után kerülne vissza az eredeti tulajdonosához. Az egyetem intézetei is átalakuláson esnek át, a kuratóriumi vezetés az névváltozásokkal Sinkovits Imre színész, Zsigmond Vilmos operatőr és Németh Antal rendező előtt tisztelegnek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.