Kázmér 2024. március 4.
logo

Gyurcsány miatt romlik a baloldali közös lista esélye

Kincses Krisztina
2021.01.21. 06:18
Gyurcsány miatt romlik a baloldali közös lista esélye

Miközben az ellenzékhez köthető közvélemény-kutató cégek az elmúlt időszakban folyamatosan azt kommunikálták, hogy a baloldali kényszerkoalíció növelni fogja a baloldal szavazótáborát, a Medián által nemrég publikált eredmény ennek ellentmond – mutat rá Nagy Dániel. A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási igazgatója, aki a Magyar Nemzetnek készített elemzésében arról ír, a Gyurcsány Ferenccel való összefogás a Nézőpont Intézet adatai alapján nemcsak a fiatalok, hanem a teljes népesség esetében is két irányban fejti ki hatását: egyrészt amortizálja a baloldali közös lista népszerűségét, másrészt növeli a Fideszre való szavazási hajlandóságot.

A Medián adatai szerint két verzió lehetséges: a harminc éven aluliak körében vagy népszerűségvesztést eredményez a baloldalnak a Gyurcsánnyal való összefogás, vagy ha körükben nem is csökken a támogatottság,

Gyurcsány Ferenc hatására a bizonytalan fiatalok tömegesen a Fideszt választják a két lista közül – hívja fel rá a figyelmet Nagy Dániel. Mint írja, ez mind a két esetben 10-15 százalékpontos csökkenéssel, illetve a bizonytalanok Fideszhez vándorlásával számolva 160-240 ezer fiatal szavazót jelenthet.

A Medián az adatait a 25 éven aluliak SZJA-kedvezménye kapcsán publikálta, elmondásuk szerint a kormánypártok szavazatszerző céllal lépték meg ezt az adócsökkentést. Hasonló állásponton van a szintén baloldali Pogátsa Zoltán közgazdász is, aki szerint a kormány rosszul teszi, hogy válságban az adócsökkentés módszeréhez folyamodik. A közvélemény-kutatási igazgató elemzésében rámutat arra, hogy a Nézőpont Intézet adatai alapján a 18–24 évesek közel fele, vagyis 46 százalék gazdaságilag aktív, körükben pedig éppen hogy nagyobb a kormánypártok támogatottsága, mint a nem aktív 18–24 évesek körében. Nem beszélhetünk tehát arról, hogy a kormány ezen lépése szavazatvásárlási célból történt volna, mivel a kedvezményezett csoport már így is inkább szimpatizál a kormánypártokkal, mint a gazdaságilag nem aktív fiatalok.

Nagy Dániel szerint már csak azért sem állja meg a helyét az állítás, mert jól látszik, hogy a kormányzat minden társadalmi csoportnak célzottan nyújt támogatásokat, ilyen például a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a családtámogatási rendszer kiépítése és a fiatalok különböző eszközökkel való támogatása.

A közvélemény-kutatási igazgató hozzáteszi: a Nézőpont Intézet decemberi adatai alapján egyébként a teljes népességen belül 42 és 40 százalékos arányban vezetnek a kormánypártok, a biztos szavazók körében pedig 51 és 43 százalék jelenleg az állás. A Gyurcsány Ferenccel való összefogás tehát az adatok alapján nemcsak a fiatalok, hanem a teljes népesség esetében is két irányban fejti ki hatását, egyrészt amortizálja a baloldali közös lista népszerűségét, másrészt növeli a Fideszre való szavazási hajlandóságot – zárja elemzését Nagy Dániel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.