időjárás 23°C László 2022. augusztus 8.
logo

Kispesti korrupciógyanús ügyekre kíváncsi a hatóság

Bácskai Balázs
2021.01.23. 06:50
Kispesti korrupciógyanús ügyekre kíváncsi a hatóság

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy legalább 22 kispesti önkormányzati beruházást vizsgál jelenleg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, amely január elején további projektek dokumentumait kérte be a kispesti önkormányzattól. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények gyanúját külön vizsgálja a hatóság.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) több kispesti önkormányzati projekt dokumentációjára is kíváncsi, az NNI megkeresése 2021. január 4-én érkezett meg a XIX. kerülethez – értesült több, egymástól független forrásból a Magyar Nemzet. Lapunk szerette volna megtudni, összesen hány beruházás dokumentumairól van szó és meddig kell teljesítenie az adatszolgáltatást Kispestnek. A hatóság azonban a nyomozás érdekeire való tekintettel jelenleg semmilyen információt nem akar megosztani a nyilvánossággal.

Az adatkérések kapcsán lapunkhoz egymásnak ellentmondó információk jutottak el. Városházi forrásunk szerint korábbi, a Magyar Nemzet által is megírt ügyek dokumentumai iránt érdeklődött a hatóság, de úgy tudjuk, az NNI informálódni akart a 444.hu által feltárt mutyigyanús ingatlanügyről is. A portál tavaly februárban számolt be arról, hogy a kispesti önkormányzat építéshatósági irodájának vezetője 2017 elején az anyósa nevében nyílt árverésen megvett egy kis telket a helyhatóságtól alacsony áron. Az ingatlan az időközben megváltozott kerületi építési szabályzat miatt más besorolás alá került, így már társasházat építhetett rajta az akkori irodavezető.

„Nyúljon a zsebébe”

A kerületi építési szabályzat megváltoztatásában – az elhíresült kispesti hangfelvételek tanúsága szerint – Lackner Csaba ex-MSZP-s önkormányzati képviselő is jó üzletet láthatott. Ahogyan lapunk is beszámolt róla, Lackner egyik gyerekkori barátját, egy helyi vállalkozót kedvezőtlenül érintett a helyi szabályozási módosítás. Amikor ezt felvetették az önkormányzati képviselőnek, Lackner Csaba azt válaszolta: „Tudom, mit akar, nyúljon a zsebébe.” Városházi forrásunk szerint

az NNI által most kikért dokumentumok Gajda Péter polgármester bizalmasainak ügyeit érintik.

Egy másik informátorunk azonban arról számolt be, hogy a bekért dokumentumok újabb projekteket érintenek, olyanokat, amelyek a 2019-es önkormányzati választások óta fejeződtek be vagy kezdődtek meg. Ez azt jelenti, hogy az eddig az NNI-nél bejelentett ügyekhez képest a hatóság újabb információk birtokába került. A Magyar Nemzet kérdésekkel fordult a kispesti önkormányzathoz, hogy megtudjuk, hány projekt dokumentumait kérte be a hatóság, milyen határidővel és melyek ezek. Lapzártánkig azonban nem érkezett válasz.

Túlárazások történhettek

A kispesti korrupciógyanús ügyek kapcsán lapunk több feljelentőről tud. Nyilvánosan eddig Tényi István közölte, hogy hűtlen kezelés miatti feljelentését befogadta a hatóság; Tényi a kispesti hanganyagokon elhangzott információkat ismételte meg az NNI-hez benyújtott dokumentumában.

Feljelentést tett továbbá Hadházy Ákos, korábbi LMP-s, jelenleg független képviselő 2019 végén. Hadházy kifejezetten a kispesti hangfelvételeken a Lackner által sűrűn emlegetett Somogyi László vállalkozó munkáinak nézett utána. Az üzletemberhez köthető a Compassion Kft. és az Anildia Kft., amelyek milliárdos nagyságrendben nyertek el kispesti közbeszerzéseket. Lackner pedig arról beszélt a hanganyagokon, hogy Somogyi „tejel” az elnyert munkák után önkormányzati vezetőknek, így például Kránitz Krisztiánnak, a kerületi vagyonkezelő igazgatójának. Hadházy feljelentésében 12 út- és járdafelújítási projekt szerepel, ahol a képviselő véleménye szerint túlárazások történhettek.

Olcsón árult telkek

Egy ismeretlen személy összesen nyolc különböző ügyben tett feljelentést az NNI-nél a kispesti önkormányzat korrupciógyanús projektjeivel kapcsolatban. Ezek között van, amelyekkel kapcsolatban nehéz a hatóság dolga: jellemzően ilyen az önkormányzati telkek eladása, majd későbbi átminősítése. A kispesti önkormányzat több olyan telket is eladott az elmúlt években, amelyek a korlátozott beépíthetőség és egyéb szabályok miatt méretük ellenére is viszonylag olcsón – ám a piaci árhoz közel – kerültek új tulajdonosukhoz. A kerületi építési szabályzat módosításával ezek a telkek később nagyobb mértékben váltak beépíthetővé, a beruházó több esetben társasházakat húzhatott fel rajtuk, hatalmas profitot bezsebelve.

Így épült társasházban található lakása Kránitz Krisztián édesanyjának, üzlethelyisége Gajda Péter közeli barátainak, és így nőtt ki a földből a kerületi építéshatósági iroda korábbi vezetőjének társasháza.

A feljelentések között vannak olyanok is, amelyek olyan önkormányzati projektekre vonatkoznak, ahol a laikusoknak is szembetűnő lehet a papíron elvégzett, teljesítési igazolással igazolt munka és a valóság kontrasztja.

Szintén feljelentéssel fordult a hatósághoz egy magánszemély az Almavirág tér felújítása miatt is.

A PestiSrácok.hu értesülései szerint jelenleg költségvetési csalás, vesztegetés, kábítószer-birtoklás, okirat-hamisítás és más gazdasági bűncselekmények miatt is folynak nyomozások, a Magyar Nemzet összesítése szerint legalább 22 önkormányzati beruházás, adásvétel kapcsán. Ráadásul ebben nincsenek benne azok az ügyek, amelyekben az NNI a most bekért dokumentumok nyomán vizsgálódna, valamint nincsenek benne a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt indult nyomozások sem.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.