időjárás 10°C Helga 2023. október 3.
logo

Leépítés és elbocsátások várhatók az FKF-nél

Kárpáti András
2021.01.18. 07:52
Leépítés és elbocsátások várhatók az FKF-nél

Fenyegetésnek beillő ígéretekkel igyekszik „megvédeni” az FKF dolgozóinak érdekeit a cég felügyelőbizottságának elnöke, miután elismerte, hogy a szakszervezet nem képviselte megfelelően a fővárosi vállalat munkavállalóit. Mártha Imre „víziója” munkakörök megszüntetését és elbocsátásokat is tartalmaz.

Mártha Imre, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) felügyelőbizottságának elnöke egy belső kommünikében a minap elismerte, hogy a vállalat szakszervezete nem képviseli megfelelően a dolgozóik érdekeit. Az elnök – meglehetősen visszás módon – azzal orvosolná a problémát, hogy az FKF venné át a szakszervezet szerepét. Kérdés, hogy ezzel mennyiben érvényesülnek majd jobban a dolgozók érdekei, hiszen

Mártha a múlt év végi elbocsátások miatt a munkájukért meglehetősen aggódó dolgozókat például annak bejelentésével próbálta „megnyugtatni”, hogy nem lesz csoportos létszámleépítés.

Azt is közölte, hogy megszűnhetnek különböző tevékenységek és munkakörök, ezzel kapcsolatban azonban a kormányra igyekezett hárítani a felelősséget azzal, hogy a leépítés mértékét a céget érintő törvénymódosításoktól és „kormányzati megszorító intézkedésektől” tette függővé. Az elnök közvetve a bérek csökkentését is sejtetni engedte azzal, hogy „aki dolgozni akar és jól végzi a munkáját, annak a bére és juttatási csomagja nem csökken”. Itt érdemes megjegyezni:

több dolgozó értesült úgy, hogy a műszakpótlékok mellett több más juttatást is csökkentenek vagy megszüntetnek, így nem tudni, hogyan teljesülhet ­Mártha Imre azon ígérete, hogy ugyanazért a munkáért ugyanannyi kerül a borítékba, mint korábban.

Mártha Imrének, az FKF felügyelőbizottsági elnökének az ígéretei fenyegetésnek is beillenek

Mindemellett az sem egyértelmű, hogy a Karácsony Gergelyék által kinevezett új vezetés mit tart jól végzett munkának, hiszen az FKF működését jól ismerő forrásaink szerint

a cég tartályellátó csoportjának a korábbi vezetőjét – egy háromgyermekes édesanyát – november végén úgy távolították el a pozíciójából, hogy korábban semmilyen szakmai vagy más panasz nem volt a munkájára.

Információink szerint a 12 évig a vállalatnál dolgozó asszonyt a közvetlen felettese minősítette összeférhetetlennek, ám az alá nem támasztott állításnak Mártha Imre nem járt utána – ahogy a szakszervezet sem –, hanem kérdés nélkül megszüntette a munkavállaló jogviszonyát. Forrásaink egybehangzóan arról számoltak be, hogy az új csoportvezető teljesen alkalmatlan a pozícióra, még az FKF-ben használt adatkezelő rendszereket sem tudja használni, és az is rendszeresen előfordul, hogy az ő mulasztása miatt nem kapnak hónapokig új kukát az ügyfelek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.