Még mindig ezerötszáz alatt az új fertőzöttek száma

1307 fővel emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 61 beteg.

Forrás: koronavirus.gov.hu2021. 01. 31. 10:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Koronavírus.gov.hu tájékoztatása szerint újabb 1307 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 367 586 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 61, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 524 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 262 968 fő, az aktív fertőzöttek száma 92 094 főre csökkent. 3562 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 268-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 222 005 fő kapott oltást, közülük 56 825 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, csütörtöktől már az idősotthonokra, bentlakásos szociális intézményekre összpontosulnak az oltások, az oltócsapatok ma is több száz idősotthonban oltanak. Február első hetében a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek, őket a háziorvos fogja keresni ezekben a napokban. Ma 18 ezer adag Moderna-vakcina érkezését várjuk, jövő héten az ezernyolcszáz legnagyobb háziorvosi praxis ebből egy-egy darab ampullát kap, amely tíz-tíz, regisztrált idős ember oltását teszi lehetővé háziorvosonként. Ezen túl minden háziorvosnak hat fő szállítható idős embert kell kiválasztania, akiket betegszállítóval kórházi oltópontra visznek majd oltani.

Pénteken újabb vakcina beszerzésére szerződött Magyarország, miután a brüsszeli vakcinabeszerzés túl lassú.

Két és fél millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag fog érkezni a következő négy hónapban. Oroszországból egymillió ember oltására elég vakcinát várunk három hónap alatt.

Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak Pfizer- és a Moderna-vakcinák érkeztek Magyarországra. Pénteken az EU-ban harmadikként az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem új típusú koronavírus elleni, közösen kifejlesztett oltóanyaga is megkapta az uniós forgalomba hozatali engedélyt. Ezt a vakcinát a magyar hatóság már korábban engedélyezte. Így hamarosan ebből a vakcinából is érkezhet hazánkba.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult.

Csütörtöktől vasárnapig az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények lakóinak a kampányszerű oltása zajlik, oda mobil oltócsapatok érkeznek. Több tízezer gondozott és dolgozó oltása történik meg a négy nap alatt.

A harmadik körben, február elején elkezdődik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Őket a háziorvosok fogják értesíteni ezekben a napokban a regisztráció során megadott elérhetőségen, jellemzően telefonon. A háziorvos a praxisában előzetesen védőoltásra regisztrált legidősebbeket az oltási rend alapján kell hogy beoltsa. A beadható oltásokat nagyban korlátozza jelenleg a rendelkezésre álló vakcinák mennyisége. Praxisonként 6–16 fő oltása történhet meg az első szakaszban. Természetesen a háziorvos dönt az idős ember olthatóságáról és az oltás helyszínéről is, ez lehet az idős ember otthona, az orvosi rendelő vagy kórházi oltópont is. A háziorvosok az ezzel kapcsolatos feladatokat már megkapták. Bővebben: ITT.

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni.

A védőoltásra már közel kétmillióan regisztráltak a Vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Az oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha elég vakcina érkezik.

Minden célcsoport időben értesülni fog a rá vonatkozó tudnivalókról. Attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre, ütemes és tömeges oltás is lehetséges. Oltópontonként számolnak a kórházi oltópontokkal, a járóbeteg-szakrendelőkkel, a háziorvosi rendelőkkel, és szükség esetén akár a szavazóhelyeket is be lehet vonni.

A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. Ezért a kormány március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket.

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: ITT.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek,

a tízezer főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Magán- és családi rendezvények (például: születésnap) tíz főig megtarthatóak, amelybe a 14 év alattiak nem számítanak bele.

Továbbra is kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az idősek fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a személy a veszélyhelyzettel összefüggő, vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításához szükséges feladatokat lát el.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.

A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

Temetés legfeljebb ötven fővel tartható meg. Esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók meg, az eseményen azonban csak meghatározott személyek vehetnek részt.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.

A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

A közösségi terjedés megfékezésére továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet!

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse a háziorvosát!

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.